Ga naar de inhoud

Pro League zit woensdag samen over nieuw competitieformat: dit is wat er op tafel ligt

De raad van bestuur van de Pro League komt woensdag samen om het competitieformat te bespreken vanaf het seizoen 2023-2024. Het belooft een pittig debat te worden, want zoals gewoonlijk liggen de standpunten ver elkaar.

In de afspraak die op dit moment op tafel ligt, krimpt de Jupiler Pro League na volgend seizoen opnieuw in naar 16 teams, waardoor er volgend jaar 3 ploegen zouden moeten degraderen. Daar zijn de ploegen van de K11 het niet mee eens.

 

Na de procedureslag na het seizoen 2019-2020 werd afgesproken dat er 2 seizoenen met 18 clubs gevoetbald zou worden. Die overeenkomst werd vorig jaar met één seizoen verlengd, met vanaf 2023-2024 opnieuw een terugkeer naar 16 clubs.

 

Dat er in dat scenario 3 clubs moeten degraderen is een doorn in het oog van de kleinere clubs, die nog altijd de naweeën voelen van de coronacrisis. Een degradatie zou daarbovenop voor een financiële kater kunnen zorgen.

 

Afgelopen seizoen werd de integratie van belofteploegen in 1B en amateurreeksen nog gebruikt als pasmunt om dat jaar uitstel te krijgen. De K11 verloor daarna ook haar andere onderhandelingsmiddel, namelijk meedenken over een BeNeLeague, nadat de Nederlandse clubs die optie hadden afgeschoten.

 

Het doel lijkt om op een stabiel en breed gedragen format af te kloppen, zodat er zekerheid is over de komende jaren. Het format met 16 ploegen ligt op tafel, maar kan nog aangepast worden - met dus oog op de lange termijn - om daarna voor meerdere jaren verankerd te worden.

 

CEO Lorin Parys staat voor zijn eerste grote interne opdracht, na het actieplan dat hij met Binnenlandse Zaken opstelde tegen supporterwangedrag.

12 clubs in 1A?

Mogelijk wordt er tijdens de brainstorm teruggegrepen naar het  onderzoek dat afgelopen september voorgesteld werd aan de 26 profclubs. Twenty First Group, een Londens consultancybureau, stelde toen een competitieformat voor met 12 clubs in 1A, en 12 of 14 clubs in 1B, met aan het einde van het seizoen play-offs.

Het doorbrak daarmee enkele taboes maar werd desondanks in het bondsgebouw met een voorzichtig applaus onthaald. Volgens Twenty First Group zou hun format gegarandeerd betekenen dat de Pro League de 6e Europese competitie zou worden.

Door de indeling van de kalender zouden er meer matchen met inzet zijn en het tv-geld zou beter verdeeld worden. In het plan mochten belofteteams wel alleen maar aansluiten in de amateurreeksen, wat meteen een struikelblok lijkt voor Genk, Club Brugge, Anderlecht en Standard, wiens beloften de volgende twee seizoenen in 1B zullen spelen. Wordt vervolgd.