ATP en WTA slaan terug: geen rankingpunten op Wimbledon na uitsluiting (Wit-)Russische spelers

De Rus Daniil Medvedev is niet welkom op Wimbledon.

Tennissers zullen geen punten voor de ATP-ranking kunnen sprokkelen op het grandslamtoernooi van Wimbledon dit jaar. Dat heeft het Association of Tennis Professionals (ATP) beslist. Die maatregel komt er nadat het grastoernooi aankondigde dat Russische en Wit-Russische spelers niet welkom zijn door de oorlog in Oekraïne. WTA, de tennisbond bij de vrouwen, volgt die beslissing.

"De mogelijkheid voor spelers van welke nationaliteit dan ook om aan toernooien deel te nemen op basis van verdienste en zonder discriminatie, is van fundamenteel belang voor ons", opent de ATP in een verklaring. 

 

Sterren als Daniil Medvedev zijn niet welkom op het grastoernooi door de inval van Rusland in Oekraïne. Dat vindt de tennisbond onrechtvaardig. "Het besluit van Wimbledon om Russische en Wit-Russische spelers te verbieden om deze zomer in het VK te spelen, ondermijnt dit principe en de integriteit van het ATP-ranglijstsysteem"

 

"Het is ook niet in overeenstemming met onze overeenkomst." Dus kiest de ATP ervoor om alle punten te schrappen voor de editie van 2022. Ook de Women's Tennis Association (WTA) zal geen punten uitdelen op Wimbledon.

"Blijven erbij dat we enige juiste beslissing maakten"

De organisatie van Wimbledon reageerde op het nieuws uit de hoek van ATP en WTA. Het grastoernooi blijft erbij dat het de "enige juiste beslissing heeft gemaakt voor Wimbledon als wereldberoemd sportevenement".

 

"We wilden de persoonlijke veiligheid van spelers en hun families niet in het gedrang brengen", klinkt het. "Deelnemen aan een belangrijk evenement zoals Wimbledon zou grote risico's kunnen inhouden."

 

"Daarenboven willen we niet dat successen van individuen worden gebruikt om de Russische propagandamolen te doen draaien. We zijn dan ook teleurgesteld in de beslissingen van de ATP en WTA. We bekijken onze opties, maar blijven bij onze positie", aldus Wimbledon.