Ga naar de inhoud

Wimbledon weert Russische en Wit-Russische spelers, ATP en WTA noemen beslissing "oneerlijk en teleurstellend"

Wimbledon wordt het eerste tennistoernooi dat Russische en Wit-Russische tennisspelers en -speelsters deelname ontzegt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. "We erkennen dat dit hard is voor individuele spelers. Zij zijn het slachtoffer van de leiders van het Russische regime." Dat vinden ook ATP en WTA, die het niet eens zijn met de beslissing van het grastoernooi.

Het nieuws dat Wimbledon het eerste tennistoernooi zou worden dat Russische en Wit-Russische spelers geen toegang zou geven tot het heilige gras in Londen verspreidde zich woensdag via verschillende media en werd in de namiddag bevestigd door de All England Club.

 

"We hebben alternatieve maatregelen overwogen, maar gezien het aanzien van het toernooi, het belang om sport niet te gebruiken als promotie voor het Russische regime en onze bredere bezorgdheid over de veiligheid van spelers en publiek, zien we geen andere uitkomst mogelijk", schrijft de organisatie in een mededeling.

 

"We erkennen dat dit hard is voor individuele spelers. Zij zijn het slachtoffer van de leiders van het Russische regime."

 

De organisatie laat de deur nog op een kier in de hoop dat de oorlog voorbij is voor het begin van het toernooi. "Als de omstandigheden veranderen tussen nu en juni, dat zullen we nadenken en eventueel gepast reageren."

 

Onder meer de nummer twee bij de mannen, de Rus Daniil Medvedev, en  tweevoudig Australian Open-kampioene Victoria Azarenka uit Wit-Rusland missen door deze beslissing Wimbledon. 

 

Hetzelfde geldt voor Andrej Roeblev (ATP 8) en de Wit-Russin Arina Sabalenka (WTA 4), vorig jaar halvefinaliste op Wimbledon. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

ATP: "Overwegen actie op basis van deze beslissing"

De beslissing van Wimbledon valt niet in goede aarde bij ATP, de Association of Tennis Professionals. Het orgaan noemt de eenzijdige beslissing "oneerlijk, met het potentieel op schadelijke gevolgen voor de sport".

 

"Discriminatie op basis van nationaliteit is een inbreuk op de overeenkomst die we hebben met Wimbledon", klinkt het. "Die is volledig gebaseerd op de ATP-ranking. Op basis van deze beslissing overwegen we actie."

 

Ook de vrouwelijke tak van de tennisbond, WTA, vindt de beslissing "heel teleurstellend".  "Individuele atleten mogen niet verhinderd worden om deel te nemen aan een competitie op basis van acties van hun land of regering."

 

"Ook wij zullen de opties bekijken om verdere stappen te ondernemen tegen de beslissing van Wimbledon."

 

Wordt vervolgd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.