Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8660
3
Carlos Alcaraz
8145
4
Daniil Medvedev
7085
5
Alexander Zverev
5425
6
Casper Ruud
4480
7
Stefanos Tsitsipas
4030
8
Andrey Rublev
3830
9
Hubert Hurkacz
3675
10
Grigor Dimitrov
3640

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

Dirk Gerlo: "Het is vreemd dat Wimbledon alleen beslist om Russen en Wit-Russen te weren"

 do 21 april 2022 06:27
Wimbledon is het enige grandslamtoernooi op gras.

Wimbledon beroert wel vaker de gemoederen in de tenniswereld, maar dan meestal om sportieve prestaties of speciale regeltjes. Sporza-tennisjournalist Dirk Gerlo is verbaasd dat het toernooi nu van zich laat spreken door de extra-sportieve beslissing om Russische en Wit-Russische spelers dit jaar niet toe te laten. "Ik verwacht nog veel reacties."

De organisatie van Wimbledon bevestigde woensdag de geruchten dat het dit jaar geen Russische en Wit-Russische spelers zal toelaten op de All England Club. Als eerste toernooi besliste Wimbledon dat soort statement te maken tegen de oorlog in Oekraïne.

 

Dat het Engelse grandslamtoernooi soloslim speelt, zorgt voor verbazing. Ook bij Dirk Gerlo. "Voorlopig kunnen Russen en Wit-Russen wel nog altijd terecht op de US Open en Roland Garros. Het is vreemd dat Wimbledon dit alleen heeft beslist."

 

"De grandslamtoernooien, de Daviscup en de Billie Jean King Cup worden allemaal georganiseerd door de internationale tennisfederatie (ITF) en dat staat los van wat de ATP en de WTA , de verenigingen van professionele tennisspelers en -speelsters, doen."

 

"Een van de vier grandslamtoernooien heeft nu dus zelfstandig een besluit genomen, zonder dat het ITF zich al heeft uitgesproken. Ik verwacht nog veel reacties over dit besluit."

 

"Er zal vooral snel een reactie moeten komen van Roland Garros, want dat is al eind mei. Wimbledon pas in juni. De ATP heeft al gezegd dat het een gevaarlijk precedent is."

"Wat met spelers die zich uitspreken tegen de oorlog?"

De actie van Wimbledon roept niet alleen vragen op over de andere toernooien, maar ook over individuele tennisspelers. Wat als een Russische of Wit-Russische speler of speelster zich openlijk uitspreekt tegen de oorlog? 

 

Krijgen ze dan wel opnieuw toegang tot Wimbledon? "Andrej Roeblev bijvoorbeeld heeft tijdens het toernooi van Dubai op de lens de boodschap "stop the war" geschreven. Hij heeft zich dus uitgesproken tegen de oorlog, maar voor alle Russische spelers en speelsters is het op eieren lopen momenteel", zegt Dirk Gerlo. 

 

"Roeblev woont nog in Moskou. Medvedev woont in Monte Carlo. De Wit-Russische speelsters Aryna Sabalenka (foto onder) en Victoria Azarenka wonen in Florida, maar ze hebben allemaal nog familie in Rusland en Wit-Rusland. Openlijk kritiek geven is dan heel moeilijk."

 

"Het gaat op dit moment over 19 spelers en speelsters die getroffen worden."

Aryna Sabalenka
Gerelateerd: