Ga naar de inhoud

Het inspirerende verhaal van Philippa York, ex-topwielrenner in het verkeerde lichaam

 do 19 mei 2022 11:28
Robert Millar in de bolletjestrui in 1984.
Robert Millar in de bolletjestrui in 1984.

In het kader van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie lanceerden we eergisteren een aflevering van onze podcast Fichebak, die volledig in het teken staat van LGBTQIA+ verhalen in de sport. De podcast opent met het inspirerende verhaal van trans vrouw Philippa York, winnaar van de bolletjestrui in 1984.

Philippa York was midden en eind jaren 80 een topper in het rondewerk. Door haar wilde haren, oorring en vegetarische levensstijl was zij een buitenbeentje in het peloton en werd zij wel eens scheef bekeken in het peloton.

 

York won onder meer 3 ritten in de Tour, het bergklassement in de Tour van 1984 en de Giro van 1987 en eindigde ook 2 keer tweede in de Vuelta (1985+1986) en één keer tweede in de Giro (1987). De 4e plaats in de eindstand van de Tour in 1984 was tot 2009 de beste prestatie van een Brit. Bradley Wiggins werd 3e in 2009.

 

Maar ook in die succesvolle jaren voelde York zich een vreemde eend in de bijt, ongelukkig in het lichaam waarin ze geboren was. Een verhaal uit de Vuelta van 1985 schetst hoe de situatie York misschien het grootste succes uit haar carrière kostte. Ze reed toen nog onder de naam Robert Millar.

Wat gebeurde er in de Vuelta van 1985?

Millar leek in 1985 op weg naar de eindzege in de Ronde van Spanje. Hij reed in de leiderstrui, maar in de voorlaatste rit reed hij op een slecht moment lek. Twee Spanjaarden maakten gebruik van dat momentum om weg te rijden.

 

José Recio en Pedro Delgado spanden samen en reden snel een mooie voorsprong bijeen. Wanneer Millar bergop weer kon aansluiten bij de groep der favorieten, wist hij niet dat de twee Spanjaarden voorop reden. En niemand lichtte hem in. 

 

Pas toen zijn ploegleider veel later tot bij hem geraakte, drong het nieuws door. Maar het kwaad was al geschied: Delgado maakte bijna 7 minuten goed op Millar en die eindigde een dag later als tweede in het eindklassement, op 36 seconden van Delgado (lees voort onder de video).

Of het een echte samenzwering was of niet is nooit bewezen, maar sommigen noemen het een "perfecte storm". Er kwam heel wat samen in die voorlaatste rit: een Spaanse alliantie, de vluchters zouden hulp gekregen hebben en Millars ploeg maakte fouten.


Ook supporters waren, zeker in Spanje, niet erg tuk op Millar. De Spanjaarden noemden hem "El Pendiente" - die met zijn oorring. Tijdens de koers werden er af en toe homofobe scheldwoorden naar het hoofd van de Schot geslingerd. Er waren zelfs spandoeken met "Dappere Spanjaarden, laat 'El Pendiente' niet winnen".

 

Jaren later zei Philippa York dat ze het gewoon was dat mensen homofobe slogans naar Robert Millars hoofd slingerden. Ze wist waarover ze sprak, want zij zat naar eigen zeggen tot 2003 gevangen in het lichaam van Robert Millar. 


Het is een naam die ze vanaf dan nooit meer zal gebruiken en wij gaan dat na dit artikel ook niet meer doen bij Sporza, want ze gaat nu door het leven als Philippa York. De vrouw met wellicht het strafste tourpalmares uit de wielergeschiedenis en nu aan de slag als wieleranaliste.

Philippa York.
Philippa York.

Benieuwd naar meer verhalen? Luister hier naar Fichebak

Philippa York reageerde op de recente coming out van Jake Daniels

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: