Ga naar de inhoud

Basketbalvedette Brittney Griner zit "onrechtmatig" vast in Rusland, vinden de VS

 di 3 mei 2022 21:06
Brittney Griner zit nog steeds vast in Rusland.

Tweevoudig olympisch kampioen Brittney Griner wordt "onrechtmatig vastgehouden" in Rusland, oordeelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Amerikaanse regering zal daarom zijn inspanningen voortzetten om haar de gepaste steun te bieden", klinkt het.

De 31-jarige Amerikaanse basketbalvedette Brittney Griner werd op 17 februari gearresteerd op een luchthaven in de buurt van Moskou. Ze was in het bezit van "vape-cartridges die roken naar cannabis", verklaarde de Russische douane. Daarvoor riskeert ze een gevangenisstraf van 10 jaar.

 

Pas 15 dagen na haar arrestatie werd haar aanhouding bekendgemaakt. In tussentijd was Rusland buurland Oekraïne al binnengevallen, met een internationale crisis tot gevolg. De VS legden Rusland ook sancties op, maar vrezen nu dat de basketbalvedette wordt gebruikt als middel om druk te zetten.

 

Rusland waarschuwde er zelf al voor dat Amerikanen in Rusland het risico lopen om willekeurig opgepakt te worden. "De Amerikaanse regering zal zijn inspanningen voortzetten om haar de gepaste steun te bieden", is het antwoord.

 

Brittney Griner is een tweevoudige olympische kampioene en in eigen land dan ook een vedette. In Rusland was ze bij Jekaterinenburg een ploeggenote van Belgian Cat Emma Meesseman. Als steunbetuiging plaatst de Noord-Amerikaanse vrouwencompetitie WNBA dit seizoen haar rugnummer en initialen op alle courts

Gerelateerd: