Ga naar de inhoud

Voetbalmakelaar Mino Raiola is op 54-jarige leeftijd overleden

 za 30 april 2022 16:10

De familie van Mino Raiola heeft bekendgemaakt dat de gerenommeerde voetbalmakelaar op 54-jarige leeftijd overleden is. Italiaanse media hadden dat bericht eerder deze week al verspreid, maar het nieuws werd toen met klem ontkend.

Donderdagnamiddag ging er een schokgolf door het internationale voetbal. Italiaanse media pakten toen uit met het overlijden van Mino Raiola, de bekendste en meest invloedrijke makelaar uit het voetbal.

 

Een uurtje na de eerste nieuwsberichten werd het overlijden van Raiola ontkracht door een mededeling op zijn sociale media.

 

Het was toen wel al duidelijk dat de gezondheid van Raiola zorgwekkend was. 

 

De spelersmakelaar was begin dit jaar opgenomen in een Milanees ziekenhuis voor een operatie na een zware longziekte en donderdag beweerden medische bronnen dat Raiola "voor zijn leven aan het vechten was". 

 

"Mino heeft tot het einde gevochten met dezelfde kracht die hij gebruikte tijdens onderhandelingen om zijn spelers te verdedigen", meldt zijn familie vandaag in een overlijdensbericht. "Hij heeft ons trots gemaakt."

 

"Mino heeft zoveel levens geraakt en heeft een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van het moderne voetbal."

 

"Mino's missie om van het voetbal een betere plek te maken voor spelers zal voortgezet worden met dezelfde passie. We zullen hem eeuwig missen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geliefd door spelers, gevreesd door clubs

Mino Raiola is/was de zaakwaarnemer van sterren als Zlatan Ibrahimovic, Matthijs de Ligt, Paul Pogba en Erling Haaland. 

 

In het verleden was de Nederlander, geboren in Italië, ook de makelaar van Rode Duivel Romelu Lukaku.


In 2020 werd Raiola in Nederland nog verkozen tot "meest invloedrijke persoon in de voetbalwereld". Hij haalde het in de verkiezing van magazine Voetbal International van onder meer Johan Cruijff.

 

Raiola groeide op in Haarlem, maar wisselde het familierestaurant snel in voor het voetbal. 

 

De transfer van Pavel Nedved naar Lazio Roma in 1996 was een van zijn eerste grote slagen, daarna behartigde hij de belangen van een eliteclubje met onder meer Pogba, Ibrahimovic, Balotelli, De Ligt, Verratti, Donnarumma en Haaland.

 

Raiola werd op handen gedragen door zijn spelers, maar was niet altijd even geliefd door de clubs dankzij zijn gewiekste onderhandelingsstijl. 

 

Zo hield hij meer dan eens het been stijf en passeerde hij meermaals langs de kassa bij monsterdeals.

 

Raiola legde zich niet neer bij de tegenwind van de FIFA. "Hoe kun je een financiële limiet stellen op talent? Dat doe je toch ook niet voor een meesterwerk van Da Vinci of Rembrandt?", zei hij in 2020.

Gerelateerd: