Ga naar de inhoud

19-jarige Cian Uijtdebroeks rijdt 1e klassieker bij profs: "Ervaring opdoen en koers uitrijden"

 vr 8 april 2022 20:41
Cian Uijtdebroeks is bezig aan zijn 1e seizoen bij de profs.
Cian Uijtdebroeks is bezig aan zijn 1e seizoen bij de profs.

Met zijn 19 lentes is Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) zondag de jongste snaak aan de start van de Amstel Gold Race. "Als het mogelijk is, zou ik graag ten aanval trekken", zegt onze jonge landgenoot.

Cian Uijtdebroeks maakte vorig jaar nog het mooie weer bij de junioren. Zondag rijdt onze 19-jarige landgenoot aan de zijde van onder meer Mathieu van der Poel en Tom Pidcock.

 

"Een droom die werkelijkheid wordt", glundert Uijtdebroeks. "Ik wil vooral veel leren en de koers uitrijden. Dat is mijn eerste ambitie."

 

Stiekem denkt Uijtdebroeks ook aan een resultaat. "Als het goed gaat in de koers, zou het mooi zijn om iets te tonen."

 

"Veel zal afhangen van hoe ik mijn plan trek in het gewring voor de beklimmingen. Als ik me vooraan kan handhaven in dat gewring, kan ik meespringen in een groepje. Ik zou graag aanvallen als dat mogelijk is. Dan is een plek in de top 30 mogelijk."

"Ik hou meer van langere beklimmingen"

Vorige week zondag verkende Uijtdebroeks de Amstel Gold Race nog een laatste keer.

 

"Het is geen slecht parcours voor mij. Maar ik rijd veel liever op langere beklimmingen."

 

"De klim naar het Drielandenpunt (Camerig) is mijn favoriete helling van de Amstel Gold Race. Het is een langere beklimming met wat bochtjes en een leuke afdaling. Maar die klim ligt helaas vrij vroeg op het parcours."

 

Wat met beklimmingen zoals de Keutenberg en andere puistjes? "Die zijn te kort. Al is de Keutenberg steil, wat wel in mijn voordeel is."

 

"Het wordt zondag vooral een leerrijke ervaring met het oog op de toekomst. Waar zijn de cruciale punten in zo'n klassieker? Dat zal ik pas weten als ik die wedstrijden jaar na jaar rijd."

Waar liggen de cruciale punten? Dat is iets dat ik zal leren door zulke koersen meer en meer te rijden.

Cian Uijtdebroeks

Wie schuift Uijtdebroeks naar voren voor de zege? "Van der Poel zal sowieso sterk zijn, dat zegt iedereen."

 

"Ik zal sowieso ook Marc Hirschi in de gaten houden. Ik ben hem de voorbije weken enkele keren tegengekomen en het was duidelijk dat zijn conditie aan het groeien is. Hirschi heeft gepiekt naar deze periode."