Tim Merlier is Europees kampioen.
teams en deelnemers

Belgisch sprintsucces in Limburg: Tim Merlier vlamt naar de Europese titel, Jasper Philipsen eindigt 4e

 zo 15 september 2024 17:22
Europese Kampioenschappen
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
222.8 km
12:30 Heusden-Zolder - 17:50 Hasselt
Tim Merlier
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 222.8

    Het Belgische plannetje is niet mislukt, integendeel. Tim Merlier heeft in Limburg het EK gewonnen. Merlier, een van de 2 Belgische kopmannen, maakte het meesterlijk af in een zenuwslopende massasprint. Olav Kooij en Madis Mihkels eindigden op 2 en 3, Jasper Philipsen werd 4e.

    Het EK op de weg in Limburg in een notendop
    1. winnaar van de dag
      Het spel met de twee sprinttreintjes heeft gewerkt. Zowel Tim Merlier als Jasper Philipsen konden sprinten om de Europese titel. Die eerste toonde zich de sterkste der Belgen én van het hele pak. Merlier mag een jaar in de Europese sterrentrui rijden na een straffe spurt.
    2. verliezer van de dag
      Jonathan Milan zette zijn landgenoten een hele dag aan het werk, maar verdween in de laatste kilometer van het voorplan. De Italiaanse snelle man kon zelfs niet meer naar een plek in de top 10 sprinten.
    3. opvallend
      Het laatste ontbrekende vakje op de bingokaart van Sven Vanthourenhout is afgevinkt. Voor de eerste keer ooit wint België de wegrit op het EK wielrennen en zo is onder Vanthourenhout nu écht alles bereikt met deze ploeg.

    Van der Poel en Pedersen maken de koers hard

    Een massasprint of toch een EK dat als een klassieker verreden zou worden? 

     

    In een koers die nooit stilviel, toonden eendagskanjers Mathieu van der Poel en Mads Pedersen zich de meest bedrijvige mannen. Een keer of vijf probeerden ze het, maar even vaak werden ze weer ingerekend. 

     

    Dat was vooral te danken aan het beulswerk van Italië in het peloton. Na elke kasseistrook of heuveltje hielden ze de koord op de aanvallers strak. 

     

    Nog voor we weer in Hasselt waren, was er opnieuw een groot peloton samen gekomen. Daarin zaten alle sprintkleppers en dus was het uitkijken geblazen naar een ultieme krachtmeting.

    Belgische sprinttreintjes timen perfect

    En het bleven de Italianen die voor Jonathan Milan dominant het pak aanvoerden. België bekeek het voor Jasper Philipsen en Tim Merlier vanop de tweede rij. 

     

    Maar kijk, op het juiste moment kwamen ze naar voren. Terwijl Milan wegzakte met een man te weinig in zijn sprinttrein, kwamen de twee treintjes van de Belgen wel op het juiste moment naar voren. 

     

    Philipsen als eerste en wat later ook Merlier. De Belgische sprinters zaten waar ze moesten zitten voor eigen volk. Merlier maakte er een lange spurt van en hield zijn snelheid vast tot op de finishlijn.

     

    Olav Kooij kwam nog het dichtst, maar Merlier had de tijd om de armen in de lucht te gooien. Na enkele pechweken antwoordde hij - ondanks een laat kettingprobleem - met de benen: straffe sprint!

     

    De verrassende derde was zowaar een Est. Madis Mihkels eindigde nog voor nummer vier Philipsen. Twee Belgen in de top vier, succescoach Sven Vanthourenhout doet het weer.

    Gerelateerd:
    Gerelateerd:

    Uitslag Europese Kampioenschappen 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Tim Merlier
    4:37:09
    BelgiëBEL
    2
    Olav Kooij
    +0
    NederlandNED
    3
    Madis Mihkels
    +0
    EstlandEST
    4
    Jasper Philipsen
    +0
    BelgiëBEL
    5
    Alexander Kristoff
    +0
    NoorwegenNOR
    6
    Mads Pedersen
    +0
    DenemarkenDEN
    7
    Pavel Bittner
    +0
    TsjechiëTSJ
    8
    Stanislaw Aniolkowski
    +0
    PolenPOL
    9
    Christophe Laporte
    +0
    FrankrijkFRA
    10
    Alex Kirsch
    +0
    LuxemburgLUX

    Fase per faselaatste update: 3 dagen geleden

    17:25

    Tim Merlier sprint op indrukwekkende wijze naar de Europese titel

    17:24

    Mihkels is de verrassende man op plek drie. Een Est op het podium van de EK wegrit, wie had dat gedacht? 

    17:23

    Merlier kwam met veel snelheid van achteruit en hield die vast tot op de streep. Hij leek even te ver te zitten, maar daar was niets van waar. 

    17:21

    Tim Merlier kroont zich tot Europees kampioen!

    Straffe sprint van Tim Merlier, die zich in eigen land tot Europees kampioen kroont! Hij houdt de opzettende Olav Kooij af, sterk nummertje. 

    17:20

    En nu komt ook Merlier naar voren! Ze gaan met twee Belgen meedoen. 

    17:20

    Rickaert neemt Meeus en Philipsen goed mee naar voren. Merlier zit wat verderop. 

    17:20

    Laatste km.

    Maar Milan en co., die zijn niet weg te drummen. Hij bijt zich vast in het wiel van Consonni, met nog twee mannetjes extra voor hem uit.

    17:19

    Nederland en de Belgische treinen zitten klaar. Die van Philipsen zit wel verder naar achter dan die van Merlier. 

    17:18

    Op 3 kilometer van de streep blijft Affini topwerk verrichten met nog 5 landgenoten in zijn wiel. Onder andere Trentin en Consonni, dat is een mooie trein. 

    17:17

    Van der Poel is opgeschoven en heeft zich in het spoor van de Nederlandse trein gezet. Nog een laatste beurtje voor Kooij? 

    17:16

    Weer Kragh Andersen, weer gegrepen

    Affini heeft nog overschot en rekent ook de volgende Deense aanval in. Dat was andermaal Kragh Andersen. Nog 4,5 kilometer. 

    17:15

    Theuns en vaste loods Van Lerberghe rijden voor Merlier uit. Philipsen kan dus uiteraard rekenen op zijn vaste man Rickaert en de rest van de Belgische ploeg die nog wat over heeft. 

    17:13

    Italië blijft dus de kop trekken in het peloton, de Belgen schuiven stilaan op. Nog 6 kilometer hebben ze om hun treintje(s) op de rails te zetten. 

    17:12

    Het feit dat er zo gekoerst is, is zeker niet in het nadeel van Merlier en Philipsen.

    José De Cauwer
    17:11

    Affini wil het niet helemaal alleen oplossen en vraagt om een Duitse overname. Die komt er niet en dus beukt hij zelf het gat maar dicht op Asgreen. 

    17:10

    Helemaal achteraan zien we Mathieu van der Poel, op 10 kilometer van de streep. Heeft hij nog een laatste knal in petto? Ploegmaat Kragh Andersen probeert het, maar wordt gegrepen. Een andere Deen gaat meteen erna: Asgreen. 

    17:08

    Maestri heeft zijn duit in het zakje gedaan en moet het peloton laten gaan. Een Italiaan minder voor in de trein van Milan. 

    17:07

    Laatste ronde

    Voor de allerlaatste keer rinkelt de bel aan de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Het peloton is aan de laatste lokale ronde begonnen.