
Heeft de hoogtestage van Wout van Aert hem parten gespeeld in de sprint van Dwars door Vlaanderen? Voormalig renner Sep Vanmarcke schuift trainen op hoogte naar voren als mogelijke oorzaak van Van Aerts krampen in de finale. "Bettiol heeft er ook al jaren last mee."
Krampen in de sprint fnuikten woensdag de winstkansen van Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen. In Vive le Vélo, Leve de Ronde zoekt Karl Vannieuwkerke naar oorzaken.
Edward Theuns kijkt daarvoor vooral naar de weersomstandigheden. "Ik denk dat het vooral door het warmere weer kwam. Ik heb van heel veel jongens gehoord dat ze opkomende krampen hadden. Zelf had ik er ook wat last van", vertelt de renner van Lidl-Trek.
"Voor ons was het de eerste koers in korte broek en korte mouwen. Je mag dat niet onderschatten. Er is ook de hele dag hard gereden. Dan vergeet je soms al eens makkelijk om te eten of drinken."
Alberto Bettiol heeft er ook al jaren last mee als hij terugkeert vanaf hoogte.
Sep Vanmarcke treedt Theuns bij, maar wijst ook naar een andere mogelijke oorzaak. "Voeding zal zeker meespelen. Als je ziet dat er gemiddeld 46,6 km/u gereden werd: dan krijg je niet veel tijd om te eten en te drinken."
"Maar - en ik denk dat veel renners dit gevoel al gehad zullen hebben - wanneer je van hoogte komt, waar je heel gecontroleerd getraind hebt, en dan in een klassieker komt met al dat bochtenwerk, wringwerk, altijd opnieuw optrekken, dan kun je de eerste keren wel eens in een kramp schieten."
"En ja, Wout van Aert is een ervaren renner. Maar Alberto Bettiol heeft er bijvoorbeeld ook al jaren last mee als hij terugkeert vanaf hoogte. Die eerste eendagskoersen zit je met krampen en daarna wordt dat beter."