Met een waanzinnige solo in Gent-Wevelgem wierp Mads Pedersen (29) zich op tot derde topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar wie is de 29-jarige Deen nu eigenlijk echt? Jeugdvriend en wielercommentator Anders Mielke portretteert de voormalige wereldkampioen die in de monumenten het "ontbrekende puzzelstukje" van zijn carrière wil invullen.
De eerste kennismaking met Mads Pedersen kwam er voor het grote publiek in de Ronde van Vlaanderen in 2018. Als 22-jarige strandde de huidige kopman van Lidl-Trek toen als 2e op 12 seconden van winnaar Niki Terpstra.
Een nieuw fenomeen leek geboren. Alleen wacht de Deense wereldkampioen zeven jaar later nog steeds op die zege in een monument. En dat knaagt.
Dat stelt Anders Mielke, commentator voor Eurosport in Denemarken en bevriend met Pedersen sinds hij 9 jaar oud is.
Op vraag van Pedersen maakte hij vorig jaar de documentaire Chasing Cobbles over "de zoektocht naar het laatste missende puzzelstukje in zijn carrière", zoals Pedersen zelf zegt.
Hij is sterker dan ooit tevoren. Op trainingskamp reed hij een nieuw record: 1 minuut aan 1.000 watt.Anders Mielke
"Mijn verwachtingen zijn dit jaar torenhoog", zegt Mielke. "Ik heb Mads gevolgd op trainingskamp in Mallorca, net voor Parijs-Nice, en hij is sterker dan ooit tevoren."
"Na een blok van tweeënhalve week trainen eindigde hij met een record: 1 minuut aan 1.000 watt gemiddeld. Hij reed 6 à 7 uur aan een stuk. Het is echt opmerkelijk om te zien hoe hard hij traint en hoe gedisciplineerd hij is."
Zondag pakte Pedersen in Wevelgem nog zijn 50e koerszege uit zijn carrière, maar om die stap extra te zetten verhuisde hij naar Monaco. "Iets wat hij deed op aanraden van Jasper Stuyven", weet Mielke te zeggen. Onze landgenoot resideert aan de Côte d'Azur.
"Een beslissing waar Mads voorlopig heel gelukkig mee is. Hij houdt ervan om met de auto te rijden, dus het is heerlijk voor hem om nu met de auto naar al die Franse koersen te kunnen rijden. En het klimaat is er natuurlijk geweldig."
Al lag de overstap naar het belastingparadijs wel gevoelig in de Deense media.
"Mads is heel sterk in zijn hoofd, dus mocht hij ooit zijn vaderland missen, zal hij meteen terugkeren. Maar zijn vrouw woont in Monaco en ook zijn vader komt regelmatig op bezoek. Hij voelt zich er goed thuis."
Razend populaire familiemens
In interviews lijkt Pedersen een eeuwige koele kikker, maar wie is Mads Pedersen in het dagelijkse leven? Dat weet Mielke als geen ander.
Hij groeide op op 5 kilometer van Pedersens ouderlijke huis en koerste samen met Martin Pedersen, de jongere broer van Mads.
"Ik begrijp dat mensen hem zien als een koele persoonlijkheid. Maar ik ken Mads als een warme familiemens, die gesteld is op zijn privéleven. Mensen zien hem vooral bij startinterviews: hij is daar om te winnen. Niet om een toffe quote te geven."
Mads is geen fenomeen zoals Van der Poel en Pogacar. Als hij alle kleine zaken juist doet, is er misschien een kans om te winnen.Anders Mielke
Al is winnen in het tijdperk van Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar niet altijd even makkelijk.
"Mads is geen "fenomeen", zoals die twee. Hij beseft ook dat hij niet hetzelfde talent heeft, maar hij werkt enorm hard. En als hij alle kleine zaken juist doet, is er misschien een kans om te winnen."
"Dat zorgt er ook voor dat zijn verhaal en persoonlijkheid voor veel mensen makkelijk is om zich mee te identificeren."
"Zeker vergeleken met iemand als Mathieu, die in zijn Lamborghini rijdt, golf speelt en de volgende dag iedereen verplettert op de Kwaremont", lacht Mielke.
Ook in zijn thuisland is Pedersen razend populair.
"Jonas Vingegaard is bekender in Denemarken door de Tour de France, maar Mads is heel populair, omdat hij altijd zichzelf is in interviews."
Om dat te staven grijpt Mielke terug naar de Tour de France van 2023, toen Vingegaard won.
"Toch werd Mads uitgeroepen tot Deens sportman van het jaar door de leden van de Wielerfederatie. Hij won dat jaar een rit in de Tour, was goed in Roubaix en stond op het podium in De Ronde."
Een monument en ciclamino
Wat een extra motivatie kan vormen voor de aankomende klassiekers, is zijn niet-selectie voor de Tour de France volgende zomer, waar zijn Lidl-Trek Jonathan Milan verkiest boven de Deen.
Pedersen lacht dat verhaaltje weg en volgens Mielke zal die beslissing van de ploeg geen invloed hebben op de prestaties van zijn jeugdvriend.
“Het maakt Mads niet uit welke combinatie van grote rondes hij doet. Zijn doel en dat van de ploeg zijn altijd de monumenten geweest.”
"En de Giro", vult de journalist aan. “Hij heeft het parcours bekeken en wil de openingsetappe winnen. Hij zou de eerste Deense renner ooit worden die in de roze trui rijdt."
Pedersen heeft zijn oog ook op een andere trui in de Giro laten vallen.
"Hij wil zijn carrière afsluiten met een monument en de puntentruien van de drie grote rondes. De groene trui van de Vuelta heeft hij al, de maglia ciclamino wil hij dit jaar en op een dag keert hij ook terug naar de Tour om een gooi te doen naar de groene trui."
Zoals hij nu rondrijdt in het peloton, doet hij denken aan de beste Van Aert.Anders Mielke
“Vorige zomer was hij enorm ontgoocheld dat hij moest opgeven na een val, omdat hij het gevoel had in bloedvorm te zitten. Met Philipsen die ook nog eens de sprints begon te missen, was het de kans van zijn leven.”
“De manier waarop de Tour momenteel is uitgetekend, is wel op zijn lijf geschreven. Je hoeft niet de snelste sprinter te zijn, maar wel de tussensprints mee te pakken.”
“Zoals hij nu rondrijdt in het peloton, doet hij denken aan de beste Van Aert.”
Eindelijk prijs in Parijs-Roubaix?
Na zijn indrukwekkende solo in Gent-Wevelgem, waar Pedersen mederecordhouder werd met drie zeges, lijkt hij klaar om zijn grote doel te verwezenlijken: Parijs-Roubaix winnen.
“Het is altijd zijn grote droom geweest om daar te winnen, sinds hij er als junior zegevierde. Alleen was dat verlangen om te presteren in het verleden misschien te groot geworden, waardoor hij het ook luidop begon uit te spreken.”
“In 2023 deed hij dat niet, vertelde hij mij dat hij gewoon in de finale wou zitten om te kunnen vechten voor een resultaat en dat lukte.”
Wat Mads zijn kansen wel verhoogt, is dat hij Van der Poel kan verslaan in een sprint. Ook al lijkt het een “mission impossible”, hij moet hem volgen en niet anticiperen.Anders Mielke
Doet hij dit jaar nog een stapje beter, richting het hoogste schavot in de monumenten?
“Iedereen weet dat wanneer Mathieu een magische dag heeft, zoals op het WK in Glasgow en Milaan-Sanremo dit jaar, hij bijna onverslaanbaar is.”
“Wat Mads zijn kansen wel verhoogt, is dat hij hem kan verslaan in een sprint. Ook al lijkt het een “mission impossible”, hij moet Van der Poel volgen en niet anticiperen.”
“Een week later is alles mogelijk in Roubaix. Het is de klassieker die hem het beste past, dus ik denk dat hij absoluut kans maakt om te winnen.”
“In Gent-Wevelgem toonde hij alvast dat hij de inhoud, de mentaliteit en het doorzettingsvermogen heeft om het tot een goed einde te brengen.”