Spring naar de inhoud

"Mensen beseffen niet hoe moeilijk het mentaal was": Thibau Nys bijt van zich af na renaissance in Overijse

"Mensen beseffen niet hoe moeilijk het mentaal was": Thibau Nys bijt van zich af na renaissance in Overijse
 zo 27 oktober 2024 17:00

Alle twijfels van tafel. Na een moeizame en tegenvallende seizoensstart kwam Thibau Nys in Overijse weer helemaal boven water. En zo won de 21-jarige renner van Baloise-Trek Lions niet alleen zijn eerste cross in een jaar tijd, hij won ook het mentale spelletje met zichzelf. "Dit betekent ongelooflijk veel voor mij", klonk het opgelucht bij Nys, die ook het verhaal van zijn frustrerende seizoensstart deed.

En of het veel betekende voor Thibau Nys.

 

Na een jaar wachten mocht de 21-jarige renner van Baloise - Trek Lions weer vieren in het veld. "Dit betekent ongelooflijk veel voor mij", slaakte Nys ook een zucht van opluchting na zijn langverwachte zege in Overijse.

 

Na een moeizame seizoensstart - waar hij in de crossen vaak slechts een bijrolletje vertolkte (12e in Beringen, 13e in Ruddervoorde) - komt Nys zo opnieuw helemaal boven water. 

 

"Ik denk niet dat veel mensen beseffen hoe lastig het de voorbije weken mentaal was om nooit die bevestiging te krijgen. Zowel niet op de training als tijdens de wedstrijden."

Het was een mentaal spel met mezelf, maar het is onwaarschijnlijk dat ik vandaag de knop heb kunnen omdraaien.

Thibau Nys

Nys drukte daarom vorige week even op de pauzeknop en koos ervoor om tot rust te komen en te trainen in Spanje. Even ver weg van zijn teleurstellende resultaten en stroeve seizoensbegin.

 

"Of dat nu rendeert? Het is gewoon loon naar werken. Dag in, dag uit. Ik ben erin blijven geloven en heb geprobeerd om de knop om te draaien, maar het was niet gemakkelijk."

 

Het moet gezegd: vlak voor de start van het seizoen had Nys te kampen met ziekteverschijnselen. En zo werden zijn ambities voor deze seizoensstart eigenlijk al gefnuikt voordat ze goed en wel begonnen waren.

 

"Ik had hier tijdens de zomer nochtans ongelooflijk lang en hard naar uitgekeken. En ik had ook het gevoel dat ik een enorme stap had gezet. Maar als het dan niet meteen lukt, is dat toch zwaar om te verteren."

 

"Er wordt dan heel snel aan jou getwijfeld en – zeker wanneer je nooit echt positieve feedback krijgt van je lichaam – dan kun je het vertrouwen maar moeilijk hoog houden. Het was een mentaal spel met mezelf, maar het is onwaarschijnlijk dat ik vandaag de knop heb kunnen omdraaien."

Nys vierde met een symbolisch gebaar: rustig, allen.

Overmacht in Overijse

Ook de dominante manier waarop hij in Overijse won, stemde onze landgenoot duidelijk tevreden.

 

"Ik kon opnieuw helder nadenken en alles mooi van bovenaf analyseren. Dat stond toch in schril contrast met de voorbije crossen, waar ik vaak met dubbele ogen in een wiel zat te harken."

 

Toch moest Nys in het midden van de cross even afrekenen met een kettingprobleem, maar ook van die tegenslag kwam hij sterk terug.

 

"Ik had echt controle en heb geen seconde gepanikeerd. Integendeel, ik voelde naar het slot van de wedstrijd toe dat ik nog een enorm eindschot in de benen had."

Wat het betekende? Dat iedereen even rustig moet zijn. Het komt allemaal wel goed.

Thibau Nys over vreugdegebaar

En dat zal vooral Eli Iserbyt geweten hebben. De twee leverden een fel duel, maar in de laatste ronde toonde Nys zich vandaag duidelijk de betere.

 

"Ik probeer deze lijn nu door te trekken en de komende weken en maanden steeds zo’n spektakel af te leveren. We mogen nu ook niet te hard van stapel lopen, maar ik droom er alvast van om een constante winter tegemoet te gaan."

 

Toen Nys over de finish kwam, maakte hij met een tekenend vreugdegebaar alvast duidelijk dat hij klaar is voor meer.

 

"Wat het betekende? Dat iedereen even rustig moet zijn. Ik weet echt wel wat ik doe. Het komt allemaal wel goed", beet hij van zich af.

Gerelateerd: