Worden transferregels aangepast na spraakmakende zaak? FIFA start alvast "globale dialoog" op

 ma 14 oktober 2024 12:21

Zorgt de uitspraak in de zaak-Lassana Diarra, die het transfersysteem in het voetbal in strijd met de EU-regels noemde, dan toch voor een verschuiving? De wereldvoetbalbond FIFA bekijkt welke aanpassingen nodig zijn.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde eerder deze maand dat de FIFA-regels over de eenzijdige opzegging van een contract door profvoetballers in strijd zijn met de Europese wetgeving. De regels zijn beperkend voor het vrije verkeer van spelers en de concurrentie tussen voetbalclubs.    

 

Volgens spelersvakbond FIFPRO zal door de uitspraak het transferlandschap grondig wijzigen en veel waarnemers verwachten dat er een einde komt aan de torenhoge transfersommen voor voetballers.   

 

In een verklaring bevestigt de FIFA dat er een "globale dialoog" zal worden opgestart met het oog op aanpassingen van het juridisch kader omtrent de transferregels.

 

"Uiteraard zullen we rekening houden met de inzichten en input van alle relevante en betrokken partijen", stelt Emilio Garcia Silvero, het hoofd van juridische zaken van de wereldvoetbalbond.    

 

De bal kwam aan het rollen door de voormalige Franse voetballer Lassana Diarra. Zijn transfer van Lokomotiv Moskou naar Sporting Charleroi was afgeketst omdat de club het risico niet wou lopen om aansprakelijk gesteld te worden voor het betalen van een schadevergoeding. Die had de FIFA aan Diarra opgelegd omdat hij zijn contract bij de Russische club had verbroken.

Gerelateerd: