Een plan hoeft niet altijd geheim te zijn om te lukken. Dat bewees de harde kern van Beerschot zondagnamiddag op de Bosuil. Dagen eerder raakte bekend dat ze bij een (aanzienlijke) achterstand de derby tegen Antwerp zouden stopzetten. Waarom kon niemand dit scenario dan voorkomen?
"Als wij zeggen dat we het laten ontploffen, dan gebeurt dat ook. Ik ben al meer dan 30 jaar supporter van Beerschot, ben hier opgegroeid en heb voor deze club in de cel gezeten. Die 1 op 24 is voor ons een drama."
"Ik hou mijn hart vast voor volgend weekend. Jullie pakken de prijs, hé. Wij krijgen misschien een stadionverbod, maar dat interesseert ons niet. Er wordt niet uitgespeeld volgend weekend."
"Ik geef het jullie op een papiertje, volgende week is er geen laatste fluitsignaal. Tenzij we 0-2 voor staan, maar dat gaat niet gebeuren."
Ziedaar, enkele 'profetische' passages uit een gesprek tussen de harde kern van Beerschot en het clubbestuur. Begin vorige week ging een gelekt audiobestand van de verbale oorlog gretig rond in het voetbalwereldje en haalde het ultimatum "dat er geen laatste fluitsignaal zou zijn" ook alle media.
Een gewaarschuwd man...
Handhavingskader
Iederéén kende dus het betreurenswaardige plannetje van de Beerschot-hooligans.
Het zorgde ervoor dat de Pro League, beide clubs en de politie besloten om de veiligheidsmaatregelen op te schroeven - onder meer door een verscherpte identiteitscontrole en een grondigere fouillering van de fans in te voeren. Op de Bosuil installeerde men ook een net om mogelijke projectielen tegen te houden.
"Doe geen gekke dingen en probeer uw ploeg te steunen", deed Beerschot-erevoorzitter Luk Lemmens een ultieme smeekbede.
Tevergeefs.
Vijf dramatische minuten na rust, die Antwerp een 4-0-voorsprong bezorgden, deden het bezoekersvak ontploffen. Mannen met zwarte maskers en witte T-shirts mikten drie salvo's vuurpijlen vakkundig door de opgehangen noodnetten.
Scheidsrechter Lothar D’Hondt moést de partij wel staken.
Maar hoe konden de Beerschot-hooligans hun doorzichtige plan zo ongestoord uitvoeren? "We kunnen het risico nu eenmaal niet op 0 zetten", zucht Lorin Parys, CEO van de Pro League.
"Er zitten namelijk een paar gaten in het handhavingskader rond wedstrijden. Daarom stelden we in maart - voor de verkiezingen - al de vraag aan de nieuwe federale regering om er werk van te maken."
Tijdens de Antwerpse derby zakte een tiental fans uit Nederland af. Niet om naar de match te kijken, wel om amok te maken.
Parys staaft zijn pleidooi met enkele voorbeelden van limieten waar de betrokken partijen momenteel op botsen.
"Voetbalclubs hebben nu geen volledige fouilleringsbevoegdheid. Ze mogen enkel een oppervlakkige 'pat down' uitvoeren. Daar kan je pyrotechnisch materiaal, dat tegenwoordig zo groot is als een lippenbalsem, niet mee vinden. Wij zijn vragende partij om onze verantwoordelijkheid te nemen, maar we moeten wel de instrumenten krijgen om dat te mogen doen."
De CEO gaat verder met het benoemen van de lacunes in het huidige systeem.
"Als supporter mag je niet met een masker in het stadion zitten, maar de bevoegdheid om het af te nemen is voor de politie. Daarom willen we graag nieuwe afspraken maken met de ordediensten: wie doet wat wanneer? Een volgend voorbeeld is dat wij vragende partij zijn om te kunnen controleren wie een stadion binnenkomt aan de hand van biometrie (alles wat je aan een lichaam kan meten, red.), maar dat is vandaag verboden."
"Wij zijn ook voorstander van de invoering van een internationaal stadionverbod. Want tijdens de Antwerpse derby zakte een tiental fans uit Nederland af. Niet om naar de match te kijken, wel om amok te maken."
Rest de vraag: waarom besliste men dan niet gewoon om alle bezoekende fans te weren? Iets wat men in Nederland al vaker deed in de clash tussen Ajax en Feyenoord.
Onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever zette het licht toch op groen. En ook de Pro League was geen voorstander.
"Het probleem is dat je daarmee op voorhand al een groot aantal supporters zonder snode plannen straft", duidt Parys.
"Het is een moeilijke afweging om te maken. Eerst en vooral is er nog niks gebeurd. En bovendien gaat het om een kleine groep mensen - ik weiger ze consequent fans te noemen - die zich niet weet te gedragen. Daarom gaan we niet snel over tot zo'n ingrijpende maatregel die honderden onschuldige mensen treft."
Regeringsonderhandelingen
Minister van Binnenlandse Zaken geeft mee dat de Voetbalwet al verstrengd werd in deze regeerperiode en dat een nieuwe verstrenging deel uitmaakt van de lopende regeringsonderhandelingen.
Een incident zoals dat van gisteren in Antwerpen zal daar zeker een rol in spelen.