Anderlecht kraakt in het slot tegen Valerenga en valt opnieuw net naast de Champions League

 wo 25 september 2024 20:30

De Champions League-droom ligt aan diggelen. Anderlecht wilde zich dit seizoen voor eens en voor altijd plaatsen voor de Champions League, maar in de laatste voorronde ging het toch opnieuw mis tegen Valerenga. De Noorse kampioen won ook al de heenwedstrijd met 1-2 en kraakte Anderlecht ook in het slot van de terugwedstrijd: 3-0.

Dan toch geen historische kwalificatie voor Anderlecht in de Champions League.

Paars-wit had woensdagavond de aartsmoeilijke opdracht om een 1-2-achterstand op te halen op het veld van Valerenga, de landskampioen in de sterke Noorse competitie.

Hoewel Anderlecht lang gelijke tred kon houden op het scorebord, werd al snel voelbaar dat de Noren de touwtjes tussen de lijnen strak in handen hielden. Zowel het veldoverwicht als de beste kansen waren voor de thuisploeg.

Maar één doelpuntje was genoeg voor Anderlecht, dat loerde op de counter, maar de bal gewoon niet in de gevarenzone - laat staat: tussen de palen - kreeg.

Een onhoudbare situatie die in het slot van de wedstrijd ontplofte. Twintig minuten voor tijd zorgden Bjelde en Thomsen in een mum van tijd voor de dubbele mokerslag. Niet veel later gaf Saevik de definitieve doodsteek aan paars-wit.

 

Dat Tine De Caigny haar enkel in de slotminuut ook nog eens verzwikte, maakte de malaise nog wat groter bij paars-wit.

 

Anderlecht had van de Champions League meer dan ooit een van zijn hoofddoelen gemaakt dit seizoen, maar het blijft voorlopig dus bij een droom.

Realisme

"Wanneer we kijken naar beide wedstrijden moeten we onze meerdere erkennen in Valerenga", is Anderlecht-coach Dennis Moerman eerlijk. "Het is zuur om eruit te liggen, maar we zijn realistisch genoeg om te zeggen dat er vandaag niet meer in zat."

 

"We spelen de eerste helft wel uit met 0-0, maar we voelden toch dat zij de betere kansen hadden. Na de helft rendeerden enkele van onze wijzigingen en kregen we meer controle, maar net op dat moment vliegt de 1-0, een afstandsschot vanaf de tweede lijn, binnen."

Er is ontgoocheling, maar we zijn nuchter genoeg om dit een plaats te geven.

Dennis Moerman

En zo weerklinkt de vraag opnieuw: wat is er bij Anderlecht nog extra nodig om die stap richting de Champions League te zetten?

 

"We moeten voortdoen op de manier waarop we bezig zijn", vertelt Moerman. "Wanneer ik kijk hoe we de laatste drie jaar gewerkt hebben en gegroeid zijn, boeken we echt wel vooruitgang. Alleen kunnen we dit nog niet vertalen in een resultaat. Het enige wat we nodig hebben is tijd, dan bouwen we zo voort aan ons verhaal."

 

Een nuchtere analyse van de coach, maar hoe hard kwam de klap aan in de kleedkamer?

"In het eerste geval zijn we bezorgd om Tine De Caigny, die haar enkel bezeerde in de laatste minuut", vertelt Moerman. " Voor de rest was het besef tijdens de wedstrijd wel al gegroeid en iedereen is nuchter genoeg om dit een plaats te geven. Al is er natuurlijk ontgoocheling, we waren niet naar hier gekomen voor een exit."

Gerelateerd: