BRONS! Julie De Wilde zorgt in WK-tijdrit bij beloften voor eerste Belgische medaille in Zürich

 zo 22 september 2024 14:21
De Wilde veroverde eremetaal in haar laatste tijdrit als belofte.

Niet Lotte Kopecky, maar wel Julie De Wilde (21) heeft ons land zondag een eerste medaille geschonken op het WK wielrennen in Zürich. Belofte De Wilde, die haar tijdrit samen met de elite afwerkte, pakte knap brons. Het goud was voor de Duitse Antonia Niedermaier, die vierde werd bij de elite, zilver was voor de Zwitserse Jasmin Liechti.   

"Het is mijn laatste keer bij de beloften, dat geeft wel wat extra motivatie. Ik wil er het beste van maken en ik heb ook wel hoge ambities", sprak Julie De Wilde in aanloop naar het WK tijdrijden in Zürich.


Onze 21-jarige landgenote hoopte zondag stiekem op een medaille, de wereldtitel leek op voorhand al gereserveerd voor het Duitse supertalent Antonia Niedermaier.

 

De beloften werkten hun tijdrit tezamen met de eliterensters af, wat de tussenstand bij momenten onoverzichtelijk maakte. De Wilde gaf onderweg wel een sterke indruk en perste er in het slot nog alles uit.

 

Aan de streep kwam ze binnen als 9e. Met die tijd hield ze meteen twee belangrijke concurrentes voor een medaille achter zich: de Luxemburgse Marie Schreiber en de Finse Anniina Ahtosalo. Enkel de Zwitserse Jasmin Liechti deed beter.

 

Toen wat later de Oostenrijkse Tabea Huys niet aan de tijd van De Wilde kwam, was een medaille binnen voor onze landgenote. Het werd uiteindelijk brons, favoriete Niedermaier knalde zoals verwacht nog oppermachtig voorbij Liechti naar goud.

De Wilde emotioneel: "Ik had dit nodig om een moeilijk seizoen af te sluiten"

"Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met mijn medaille", reageerde De Wilde bij onze man ter plaatse. "Of ik dit nodig had om dit moeilijke seizoen af te sluiten? Ik denk het wel ja", reageerde ze geëmotioneerd.

 

"Dit bevestigt toch dat ik ben blijven doorzetten. Het was geen gemakkelijk jaar (De Wilde was maanden buiten strijd na een val in mei, red.). Om dan nu een WK-medaille te hebben, daar ben ik heel gelukkig mee."


"Ik wist dat ik me niet mocht opblazen in het begin, omdat het een lange tijdrit was en de klimmetjes nog ferm konden tegenvallen in het vlakke stuk op het einde."

 

"Ik heb mijn wedstrijd vrij goed ingedeeld, maar voelde al snel dat mijn benen niet top waren. Het was dan ook niet mijn beste tijdrit."

Ik heb mijn wedstrijd vrij goed ingedeeld, maar voelde al snel dat mijn benen niet top waren. Het was dan ook niet mijn beste tijdrit.

Julie De Wilde

"Ik had dit jaar ook nog bijna geen enkele tijdrit gereden, wat het er niet gemakkelijker op maakte", ging ze verder. "Zo kon ik bepaalde zaken moeilijk inschatten."


"Ik had graag het EK gereden als voorbereiding, ook naar materiaal en opwarming toe, dus het was koffiedik kijken hoe het ging verlopen. Maar ik kon naar het einde toe nog goede wattages trappen. Ik denk dat ik gewoon heel tevreden mag zijn."

Gerelateerd: