Spring naar de inhoud

Ophefmakende overstap van Raoul Ehren naar Oranje officieel: "Maakte gebruik van clausule in contract met België"

Ophefmakende overstap van Raoul Ehren naar Oranje officieel: "Maakte gebruik van clausule in contract met België"
 do 19 september 2024 14:34
" "
Raoul Ehren tekende in april bij bij België tot 2026. "Maar er was een opzeggingstermijn aan beide kanten van 3 maanden."

Raoul Ehren is vandaag voorgesteld als nieuwe bondscoach van de nationale vrouwenhockeyploeg van Nederland. De 51-jarige Nederlander zette daarvoor maandag zijn job stop bij de Red Panthers. Een felbesproken overstap, want in april had de succescoach zijn contract bij België nog tot 2026 verlengd. "Er was een duidelijke clausule in mijn contract", sprak Ehren voor het eerst bij de NOS.

De Nederlandse vrouwen zijn nummer 1 van de wereld én werden in Parijs net nog olympisch kampioen. Het moment voor Paul van Ass om te stoppen als coach. Waarna Nederland in zijn zoektocht uitkwam bij Raoul Ehren.

Ehren verklaarde vandaag trots en zeer vereerd te zijn. "Dit is een droombaan." Hij had niet veel bedenktijd nodig toen de Nederlandse bond bij hem kwam polsen.

"Ik kom uit Nederland, ik ben Nederlander en als je dan de kans krijgt om bondscoach te worden van de nummer 1 van de wereld is dat een waanzinnige eer. Dus die kans heb ik gegrepen."

Hij maakte wel geen vrienden in België. De Belgische bond zwaaide bij monde van CEO Serge Pilet met zijn vers getekende contract tot 2026 en reageerde boos.

"Het klopt dat we een overeenkomst hadden afgesloten", legde Ehren bij onze NOS-collega's uit. "Alleen stond er daarin een duidelijke clausule met een opzeggingstermijn aan beide kanten van 3 maanden. Daar heb ik van gebruikgemaakt. Ik begrijp de teleurstelling en de emotie."

Ik heb de clausule van tevoren nog even laten checken, dubbelchecken en zelfs 3 keer laten checken. Er is geen speld tussen te krijgen.

Raoul Ehren

"België heeft niet gecommuniceerd over de clausule, maar die is er wel degelijk"

Over de clausule was in België niets te lezen. "Die hebben ze daar niet naar de pers gecommuniceerd, maar die is er wel degelijk. Dat heb ik natuurlijk van tevoren nog even laten checken, dubbelchecken en zelfs 3 keer laten checken. Daar is geen speld tussen te krijgen."

De Belgische bond roept om een afkoopsom en overweegt juridische stappen. Ehren vindt het niet fijn, maar maakt zich niet ongerust. "Dat mogen ze doen, maar ik zie dat met alle vertrouwen tegemoet."

Door de opzegtermijn van 3 maanden mag hij vandaag nog niet meteen bij Oranje beginnen. "Daar ben ik nog over in gesprek met België. Ze hebben al gezegd dat ze me niet meer met de ploeg willen laten werken. Ik wacht nog op verdere reactie, binnen dit en 3 maanden zal ik beginnen."

Het wederzijdse vertrouwen tussen België en Nederland kreeg een fikse knauw. De twee landen organiseren samen het WK in 2026. 

Ehren hoopt dat de situatie tussen de twee landen en zijn persoon snel weer zal normaliseren. "Ik weet dat niet, maar verwacht het wel. Ik heb een supergoede relatie gehad met iedereen in België."

"Ik heb ook heel veel lieve en aardige berichtjes gehad van een aantal speelsters, van stafleden, van mensen die bij de bond gewerkt hebben... Die waren heel begripvol met veel respect. Ik verwacht dat dat wel weer normaliseert."

Ehren begon in december 2020 bij België en loodste de Red Panthers van de 12e naar de 3e plaats op de wereld, pakte EK-zilver en greep maar net naast een olympische medaille.

"En ik heb niet het idee dat België aan zijn plafond zit. We wilden het Nederland echt lastig gaan maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze ook gaan meedoen voor de Europese, wereld- en olympische titel."

Als Oranje-coach zal hij ze vast en zeker tegenkomen. Hij tekende een contract tot de Olympische Spelen van Los Angeles 2028.

Nederlandse bond: "We wilden het zorgvuldig en netjes doen"

De Nederlandse hockeybond zat er wel wat mee dat ze iemand met een doorlopend contract gevraagd hadden, verwoordde CEO Erik Gerritsen. "We vinden dat niet leuk om te doen. Maar we hebben Raoul Ehren gevraagd of hij kon en wilde praten."
 

"Toen vertelde hij ons dat er een opzegtermijn van beide kanten was, zowel van de Belgische bond als van Raoul. Hij vertelde dat hij met ons wilde praten. Omdat hij onze voorkeurskandidaat was, besloten we met hem in gesprek te gaan."

"We konden voorspellen dat dat niet leuk zou zijn voor de Belgische bond. We hebben een goede relatie met de Belgische bond, ik persoonlijk heb ook een goede relatie met mijn Belgische evenknie."

"Toen Raoul ons dat zei, heb ik mijn Belgische collega opgebeld en hem geïnformeerd. We hebben het zorgvuldig en netjes willen doen, maar begrijpen dat de emotie er is."

Dit is vervelend voor België. Maar het is onze opdracht succes te bestendigen. Dan ga je op zoek naar de beste coach, we denken die gevonden te hebben.

CEO Erik Gerritsen van Nederlandse hockeybond

Pilet sprak van juridische stappen en een afkoopsom. "Dat las ik in de Belgische pers, maar dat heeft hij niet tegen mij gezegd. Ik kan er dan ook niet verder op reageren."

 

"Waarom de Belgische bond niets vertelde over de clausule? Dat moet je hen vragen. Wij vertellen het verhaal zoals we het met Raoul besproken hebben."


De Belgische CEO noemt de relatie tussen België en Nederland "ijskoud". Dat is niet ideaal als je samen een WK moet organiseren. "Dat klopt. Ik hoop ook dat dat kan veranderen."

"Uit ons telefoongesprek kon ik opmaken dat hij het niet leuk vond, maar het was een prettig, zakelijk gesprek. Ik hecht eraan dat de relatie goed is en weer snel goed wordt."

"Ik begrijp ook de teleurstelling aan Belgische kant. Wij, en ikzelf, zullen er alles aan doen om die relatie weer op normaal niveau te krijgen."

Door Ehren weg te kapen brengt Oranje al een ferme slag toe aan de Panthers. "Dat besef ik, dat is vervelend voor België. Maar onze opdracht is om te proberen de succesvolle prestaties te bestendigen. Dan ga je op zoek naar de beste coach, we hopen en denken die gevonden te hebben."

Gerelateerd: