Spurtbom Julien Alfred kan op Memorial Van Damme haar idool achterna: "Heb altijd al Usain Bolt willen zijn"

 do 12 september 2024 11:37
Alfred pakte deze zomer de olympische titel.

Brussel mag zich opmaken voor een stevige clash op de 100 meter. Bij de vrouwen kijken olympisch kampioene Julien Alfred en wereldkampioene Sha'Carri Richardson elkaar nog eens in de ogen. Alfred trok op de Spelen aan het langste eind, maar vorige week in Zürich bleek de Amerikaanse plots weer sneller. "Het woord revanche wil ik niet in de mond nemen", blikt Alfred vooruit.

Het koningsnummer in de atletiek wordt vrijdagavond toch vooral een koninginnennummer.

 

Met het topduel tussen olympisch kampioene Julien Alfred en wereldkampioene Sha'Carri Richardson krijgt het Brusselse publiek op de Memorial Van Damme een 100 meter om naar uit te kijken.

 

Zeker omdat Richardson na de verloren strijd op de Spelen vorige week wél weer kon winnen. "Maar het woord revanche wil ik niet in de mond nemen", blijft Alfred kalm in aanloop naar de Memorial.

 

"Ik loop nooit tegen iemand. Ik doe het voor mezelf en wil het seizoen gewoon op een mooie manier afsluiten. Om dezelfde reden ben ik ook niet met tijden bezig."

Ik trok op mijn 14e naar Jamaica. Mama had een briefje in mijn koffer gestoken waarop ze "follow your dream" had geschreven.

Julien Alfred

Maar vergis je niet, de 23-jarige atlete uit Saint Lucia - een eiland in de Caraïben - zal straks weer gebrand zijn op een absolute knalprestatie. Ze wil namelijk haar grote voorbeeld achterna.

 

"Ik heb altijd al Usain Bolt willen zijn, al van toen ik klein was", vertelt ze bij de organisatie van de Memorial Van Damme. "Hij was meer dan mijn idool. Het is onwaarschijnlijk wat hij allemaal bereikt heeft in zijn carrière. Jammer genoeg heb ik hem nog nooit ontmoet."

 

Alfred heeft trouwens nog een groot voorbeeld. "Ook naar Shelly-Ann Fraser-Pryce kijk ik enorm op."

 

Niet toevallig twee Jamaicanen. Alfred mag dan wel in Saint Lucia geboren zijn, op haar 14e trok ze in haar eentje naar het land waar de sprintfenomenen als paddenstoelen uit de grond schieten.

 

"Ik trok naar Jamaica zonder mijn mama en broers en zussen", deelt ze haar verhaal in Brussel. "Mijn papa is gestorven toen ik 12 was. In mijn koffer had mijn mama een briefje gestoken waarop ze "follow your dream" had geschreven."

 

Een boodschap die de jonge Alfred ter harte nam. Nu wil ze op de Memorial in ons land iedereen het nakijken geven - zoals ook Bolt zo vaak deed.

Vorige week trok Richardson (midden) aan het langste eind in Zürich.

Belgische fan

In het Koning Boudewijnstadion krijgt Alfred straks al zeker steun van één iemand. En niet zomaar iemand. Kim Gevaert, nog altijd de Belgische recordhoudster op de 100 meter, blijkt fan van Alfred.

 

Onze landgenote is allerminst verbaasd dat de olympische kampioene dit weekend een van de blikvangers wordt. "Je zag het al enkele jaren aankomen. De scherpe tijden die ze liep, haar vijfde plaats op het WK vorig jaar, de progressie die ze bleef maken..."

 

"Op de Olympische Spelen was ze voor mij de topfavoriete voor goud. Ze heeft trouwens ook een heel mooie loopstijl. Het is een plezier om haar in actie te zien."

 

"Dankjewel voor dit mooie compliment, heel fijn om te horen", straalde Alfred na de lof. Doet ze dat vrijdagavond ook na haar 100 meter?

Gerelateerd: