Verken het EK-parcours met Bert De Backer: "De Limburg-lus nodigt uit om te koersen"

 di 10 september 2024 14:47
Bert De Backer ging tijdens 21 dagen fietsen een kijkje nemen op het EK-parcours.

Rolt het EK wielrennen de rode loper uit voor de sprinters of niet? Volgens de parcoursbouwers mag het traject tussen Zolder en Hasselt niet onderschat worden. Bert De Backer ging voor ons op prospectie en deelt zijn indrukken. 

Bert De Backer is een van de uithangborden van 21 dagen fietsen. Hij koppelde dan ook met een glimlach het nuttige aan het aangename.

 

Limburg is deze week het Europese wielerhart en voor zijn EK-verkenning klikte De Backer zich in zijn pedalen in Heusden-Zolder. Met de start nabij de gloednieuwe Velodroom wordt het nieuwe paradepaardje in de kijker gezet.

 

Na 30 kilometer passeert het peloton voor het eerst aan de finish in Hasselt. Na die eerste doortocht rijden de mannen 3 keer de Hasseltse Lus, de vrouwen 1 keer.

 

"Heel snel, heel mooi en vers asfalt", vat De Backer het eerste rondje van de route samen. "Er zijn weinig bochten. Het wordt nooit echt smal, maar de wegen zijn gewoon iets minder breed."

Het parcours van de wegrit bij de mannen.

De snelheidsmeter zal er al de hoogte ingejaagd worden en na de Hasseltse lus is het tijd voor het tweede circuit: de Limburg-lus.

 

"We verlaten het vlakke Hasselt en trekken richting Borgloon, met op weg naar de nieuwe lus de eerste hoogtemeters en met de Printhagendreef een redelijk technisch kasseitje", typeert De Backer het overgangsstuk. 

 

De kasseien van Manshoven en Op De Kriezel worden net als de hellingen Kolmontberg en Zammelenberg 3 keer opgediend (2 keer bij de vrouwen) in de Limburg-lus.

De details van de Limburg-lus: 3 keer bij de mannen, 2 keer bij de vrouwen.

Hoe schat onze verkenner de twee porties kasseien in? "Manshoven is smal met een knikje. Dat is toch technisch. Op De Kriezel is breder en ook oplopend. De putten in het wegdek zijn niet ongevaarlijk."

 

Maar er moet dus ook geklommen worden. "De Kolmont is breed, de Zammelenberg is langer en smaller. Misschien is dat wel de scherprechter?"

Ik denk dat de Europese titel voor iemand met snelle benen zal zijn. Al nodigt de Limburg-lus uit om te koersen.

Bert De Backer

Na een laatste passage over de Printhagendreef, die we dus kennen van het intermezzo tussen beide lussen, spoeden we ons naar Hasselt. Daar wordt een sprint verwacht, toch?

 

"Ik denk dat de Europese titel voor iemand met snelle benen zal zijn. Al nodigt de Limburg-lus uit om te koersen."

 

"Maar ik ga ervan uit dat de koers gecontroleerd kan worden en dat we in Hasselt een mooie sprint krijgen."

Gerelateerd: