Spectaculairder kan je de grote poort nauwelijks open beuken. Samuel Mbangula beleefde gisteren zijn droomdebuut bij Juventus. Na een goal en assist pronkt hij op de cover van alle Italiaanse kranten. Dat met dank aan zijn gewaagde keuze om erg vroeg voor de Oude Dame te kiezen. Een schets van de nieuwste Belgische groeibriljant aan de top.
Een schijnbaar onbenullig Youtube-filmpje van een poos geleden haalt plots clicks.
Op de beelden is te zien hoe Standard-spelers anno 2012 keuvelen met een klein mannetje in RWDM-jas. Zou Michy Batshuayi toen vermoed hebben dat het enthousiaste ventje zou scoren in de enige grote voetbalcompetitie waar Batsman dat nog niét deed?
Maandagavond is Samuel Mbangula een veelgebruikte zoekterm na zijn straffe debuut bij Juventus. Bij Belgische jeugdtrainers doet hij ongetwijfeld een belletje rinkelen, voor het grote publiek is hij sinds 19 augustus 2024 een verrassende nieuwkomer.
Zo lijkt zijn Mbangula's gok van vier jaar geleden - toen hij 16 jaar was - goed uit te pakken. Het toptalent besloot niet te wachten op een verbeterd contract en kansen bij Anderlecht. Neen, hij werd verliefd op de Oude Dame.
"Op het moment dat zo'n topclub je uitnodigt voor een rondleiding, zeg dan maar eens nee", begrijpt Gill Swerts, zijn bondscoach bij de beloften, die keuze.
Een abrupte, erg grote stap naar de top voor de - op het gesprek met zijn helden van Standard na - timide jongen.
Tactisch Zwitsers zakmes
Zijn passie voor het spelletje ontdekte Mbangula in het Brusselse, het gros van zijn opleiding kreeg het sprintwonder met Congolese roots bij Club Brugge.
Toch bleek België al snel te klein. Een opvatting die hem gevormd heeft tot de speler die hij vandaag is.
"Hij heeft in Italië tactisch - off the ball, zoals het genoemd wordt - enorme stappen gezet. Daar zie je echt de Italiaanse opleiding in", gaat Swerts voort.
"Ik sta in nauw contact met Juventus. De club was erg lovend over zijn voorbereiding, waarin hij hard werk verrichtte. Die bevestiging kreeg ik ook op het beeldmateriaal dat me toegestuurd werd."
Het verdedigende werk schuwt hij niet én hij loopt erg ecologisch.
Laat net die werkethiek de X-factor zijn die ook coach Thiago Motta inpalmde.
"Eigenlijk heel raar als technisch begaafde voetballer, bekend voor zijn acties", lacht de bondscoach van de beloften. "Het verdedigende werk schuwt hij niet én hij loopt erg ecologisch. Zo speelde hij gisteren gewoon 90 minuten, want dat kan hij op zijn 20e al makkelijk volhouden."
Mbangula draagt ook nog eens het label "multifunctioneel". Op de flank, in de spits, als draaischijf of zelfs als wingback: de tactische flexibiliteit brengt hem overal.
Zijn veelzijdigheid werd gisteren benadrukt in cijfers: elk duel, elke lange bal en alle dribbels lukten. Nu al noemen Juve-fans hun nieuwe chouchou "mister 100%".
Ook de Italiaanse sportkranten smullen van de Belgische parel.
Dus rijst de vraag: wat nu voor het jonge Belgische talent? Is hij uit het juiste hout gesneden om de druk van de massa(media) te weerstaan?
"Jawel, jawel", zegt Gill Swerts met overtuiging in zijn stem. "Hij heeft ook al de mindere kanten van het voetbal ervaren, zoals vorig seizoen, waarin hij voor lange tijd geblesseerd was. Dan moet je mentaal sterk zijn om terug te keren en enkele maanden later je debuut te maken bij de A-ploeg."
Ook de nuchterheid om te beseffen dat dit slechts het begin en niet het einde is, heeft hij op zak. "Daarenboven is hij iemand die zijn coach niet wil teleurstellen. Dus hij zal hard blijven werken."
Dat U21-coach Swerts binnenkort misschien zal moeten bikkelen met Domenico Tedesco voor Mbangula, neemt hij er graag bij.
"Want dat wil alleen maar zeggen dat hij nog heel veel progressie zal maken", sluit Swerts af met een knipoog.