Dromen van de (World)Tour: wat schuilt er achter de koopwoede van Tudor Pro Cycling Team?

 ma 19 augustus 2024 12:09
Fabian Cancellara.

Eerst Marc Hirschi, nu Julian Alaphilippe. Tudor Pro Cycling Team, het team van Fabian Cancellara, zit niet stil op de transfermarkt. De Zwitser wil met zijn ploeg stappen zetten en de twee aanwinsten passen perfect in de strategie, die met het nodige geduld succesvol moet worden. 

Tudor Pro Cycling Team is niet de grootste naam in het peloton, maar als het van ploegbaas Fabian Cancellara afhangt, komt daar de volgende jaren verandering in.

 

Sinds 2022 is Tudor de hoofdsponsor van het ProTeam, de verzameling van teams een verdieping lager dan de WorldTour. Dat betekent dat Tudor qua status in dezelfde lade ligt als bijvoorbeeld Lotto-Dstny.

 

Maar de ploeg van Cancellara wil dolgraag naar de WorldTour, het hoogste niveau in de wielersport. Met dat etiket heb je automatisch startrecht in de grootste koersen en hoef je, zoals Tudor nu, niet te rekenen op wildcards.

 

Eind 2025 worden er opnieuw WorldTour-licenties uitgedeeld op basis van de resultaten in 2023, 2024 en 2025. Om voldoende punten te sprokkelen, heb je natuurlijk speerpunten nodig.

 

Tudor telt met onder meer Arvid de Kleijn, Matteo Trentin, Alberto Dainese, Marius Mayrhofer en Michael Storer wel enkele bekende(re) namen, maar met Marc Hirschi en Julian Alaphilippe boort het een ander segment van de markt aan. 

Fabian Cancellara is de patron van Tudor Pro Cycling.

Franse ploegen bijten in het stof

Dat Hirschi Cancellara opzoekt, is geen verrassing. De drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was tot een tijdje terug nog de persoonlijke manager van Hirschi.

 

De Zwitser wordt een van de boegbeelden van de Zwitserse ploeg, een logische keuze. Met Alaphilippe komt er echter een gelijkaardig profiel aan boord, net terwijl Hirschi bij Tudor vrijheid zoekt die hij bij UAE niet meer vond.

 

Cancellara meent dat het duo elkaar vooral zal versterken, maar ook Alaphilippe is een stukje van de puzzel die Tudor al enkele jaren aan het leggen is.

 

Met de Franse brandversneller wil Tudor volgend jaar naar de Tour de France. Als sponsor van de Giro kon het dit jaar al deelnemen aan de Ronde van Italië, in Frankrijk moet het rekenen op een wildcard. Dat was dit jaar te hoog gegrepen.

 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat organisator ASO Alaphilippe en Tudor volgend jaar zal negeren. Dat is dan meteen ook een ferme streep door de rekening van Franse ploegen zoals TotalEnergies, die ook in de running zijn voor de beperkte wildcards.

 

Met andere woorden: Alaphilippe zal op zijn 32e nog een lucratief contract voor 3 jaar versierd hebben, Tudor zet een flinke stap naar de Tour en de WorldTour, al moeten de resultaten van Alaphilippe in de grote koersen dan flink verbeteren.

 

Dat de Franse ploegen in één klap ook flink verzwakt zijn, is mooi meegenomen voor Tudor. Cofidis, TotalEnergies en co.: met z'n allen vissen ze achter het net.

 

Ze grijpen naast de Franse chouchou, die nog altijd immens populair is in zijn vaderland. En ze hebben er een te duchten concurrent bij voor de Tour én de WorldTour.

In de voorbije Clasica San Sebastian waren ze nog concurrenten, nu worden Alaphilippe en Hirschi ploegmaats.
Gerelateerd: