Zelfs zijn coach kan prestaties van Thibau Nys nauwelijks geloven: "Hij zet niet 1, maar 3 stappen vooruit"

 do 15 augustus 2024 08:22
Een nieuwe trofee voor de intussen al aardig gevulde prijzenkast van Thibau Nys.

Als een raket schiet hij zichzelf richting de wereldtop. Thibau Nys beleeft op zijn 21e een boerenjaar en wint overal waar hij aan de start komt. Trainer Paul Van Den Bosch is dan ook lyrisch over zijn poulain. "Het is een koele kikker met heel wat maturiteit. In een ploeg vol vedetten dwingt hij af dat iedereen voor hem rijdt."

Niemand die dit voor het seizoen had durven te voorspellen. Na ritten in Romandië, Hongarije, Noorwegen en Zwitserland zet Thibau Nys nu ook Polen op zijn kop.

 

"Als iemand me een jaar geleden had verteld dat ik overal zou winnen waar ik aan de start sta, had ik eens goed gelachen", deelde onze jonge landgenoot eerder deze week zelf al zijn ongeloof.

 

Maar ook zijn entourage is stomverbaasd door de bijzondere kunststukjes van Nys junior.

 

"We wisten al wel dat hij mooie vermogenswaardes kon trappen op training, maar dit doen op je 21e? Dit is veel beter dan mijn verwachtingen", geeft zijn trainer toe na zijn tweede zege in 3 dagen.

 

Paul Van Den Bosch kent zijn vedette nochtans als geen ander. "Al vanaf hij 8 maanden oud was, want toen begon ik samen te werken met zijn vader Sven."

Sven Nys met trainer Paul Van Den Bosch.

Glazen bol

Waren er dan geen indicaties op training dat Thibau Nys dit seizoen een absoluut knaljaar zou beleven?

 

"Er waren wel wat signalen", doet Van Den Bosch uit de doeken. "Maar niet dat het zó goed zou gaan als het vandaag gaat. Ik vond eigenlijk vorig jaar al dat Thibau het zeer goed gedaan had."

 

"We verwachtten wel dat hij dit jaar nog een extra stap zou zetten. Maar dit is niet één, wel drie stappen vooruit", klinkt de trainer trots. "Als je ziet welke renners hij allemaal klopt: Majka, Vingegaard, Mohoric ... Dat zijn echt grote namen, maar hij rekent er gewoon mee af."

 

Wat het allemaal nog wat straffer maakt?

 

"Dat hij het vooraf ook zegt. Hij bekijkt het profiel van de ritten en dan durft hij uit te spreken tegen ons - niet aan de grote klok - dat die eerste en derde rit hem op het lijf geschreven zijn."

 

"Dan denken Sven en ik: "Tja, we zullen het zien." Want tussen op het lijf geschreven zijn en effectief winnen is er vaak nog een groot verschil. Maar hij maakt het dan toch waar."

Zelfs mannen als Pedersen willen zich uit de naad fietsen voor Thibau, omdat ze weten dat het afgewerkt kan worden.

Paul Van Den Bosch

Woensdag kreeg de youngster ook wel een aardig handje hulp van zijn team, inclusief ex-wereldkampioen Mads Pedersen. En dat zo'n topper zich volledig leeg wil rijden voor een ploegmaat van amper 21, dat wil toch ook wel iets zeggen.

 

"De maturiteit van Thibau gaat veel verder dan het fysieke", oppert zijn coach. "Hij toont die maturiteit ook door in een ploeg vol vedetten zijn plek af te dwingen en door iedereen voor hem te laten rijden."

 

"Zelfs mannen als Pedersen willen zich uit de naad fietsen voor Thibau, omdat ze weten dat het afgewerkt kan worden."

 

Dat afwerken deed Nys woensdag trouwens als een echte sluipschutter.

 

"Het was nochtans een heel moeilijke aankomst: smal en met veel bochten. Maar hij blijft zitten, kent die aankomst en plaatst dan zijn beslissende move. Terwijl anderen denken dat het te laat zal zijn, zie je dat hij alles perfect timet en uitvoert. Het is echt een koele kikker."

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wereldtop

Na zijn zoveelste krachttoer dit seizoen maakt Thibau Nys logischerwijs ook sprongen in de pikorde binnen het peloton.

 

"Qua wattages duwt hij nu al hetzelfde als de absolute top van het World Tour-peloton", weet Van Den Bosch. "Dat zagen we al op training. Maar wat we niet hadden verwacht, is dat hij die topwaarden over 5 en 10 minuten ook zou kunnen reproduceren op het einde van een zware wedstrijd."

 

"Het is echt allemaal indrukwekkend. Zeker als je terugkijkt naar de toppers van het huidige peloton - en dan heb ik het niet over Pogacar of Evenepoel, dat is nog een heel andere orde."

 

"Maar als je kijkt naar het type renner dat hij is en wat die mannen presteerden op 20- of 21-jarige leeftijd, dan is hij er wel erg vlug bij met zijn overwinningen."

 

"We kunnen natuurlijk niet altijd blijven spreken van het seizoen van de doorbraak, dus volgend jaar zullen de verwachtingen een pak hoger liggen. Maar ik denk wel dat hij daarmee om kan", is zijn trainer optimistisch over de toekomst.

Gerelateerd: