Van "de allermooiste tranen" tot "pure magie": de hoogtepunten van de Spelen volgens onze commentatoren

 ma 12 augustus 2024 11:59
Onze commentatoren blikken terug op de Spelen in Parijs.
Onze commentatoren blikken terug op de Spelen in Parijs.

Parijs 2024, memorabele Olympische Spelen die bol stonden van de sportieve hoogtepunten. Welke sprongen eruit volgens de Sporza-commentatoren in Parijs? Van de vele emoties bij de Belgische topprestaties tot de buitenlandse wereldsporters die voor onvergetelijke momenten zorgden. 

Maarten Vangramberen: De allermooiste tranen van Michael Somers

"De tranen waren voor mij het moment van deze Spelen. Bij Bashir Abdi, Femke Bol, Dylan Borlée ... Maar de allermooiste tranen waren van Michael Somers, die mijn telefoon vroeg om naar zijn zieke vader te bellen na de marathon. Dan moet je als interviewer ook altijd even slikken." 

Bert Sterckx: Het wereldrecord waarvoor iedereen bleef zitten

"Het wereldrecord van Armand Duplantis springt er voor mij sowieso uit. Iedereen bleef ervoor zitten en het lukte dan pas bij de derde poging. Het stadion ontplofte zoals ik zelden heb meegemaakt op atletiekwedstrijden. Een moment dat iedereen die erbij was nooit zal vergeten."

Renaat Schotte: Pure magie van de Belgian Cats

"Naast de mooie wielermomenten ben ik ook naar het basketbal gaan kijken. Die laatste minuut reguliere speeltijd van de Belgian Cats tegen Frankrijk was pure magie, echt wereldklasse. Alleen op basis daarvan hadden ze al verdiend om de finale te spelen."

Ruben Van Gucht: Alles wat Evenepoel teweeg bracht

"Ik ben toch voor de fiets gegaan. Zo heb ik Tom Pidcock wereldkampioen zien worden en Lotte Kopecky beklijvend brons zien pakken. Toch pik ik er Remco Evenepoel uit, omdat ik zag wat het met de mensenzee deed. En ook omdat ik José De Cauwer met tranen in de ogen erover zag praten. Dat heeft me zo geraakt."

Christophe Vandegoor: Het podium vol basketbaltoppers

"Ik heb echt genoten van het basketbaltoernooi bij de mannen en dan vooral van de medailleceremonie. Met de Amerikaanse sterren, Frankrijk met Victor Wembanyama op 2 en Servië met Nikola Jokic op 3. Al die toppers, dat was voor mij als basketballiefhebber om duimen en vingers bij af te likken."

Inge Van Meensel: De emoties bij de Belgische gymnasten

"De ontlading van Glen Cuyle na de perfecte landing van zijn oefening aan de ringen zal ik nooit vergeten. Het pure geluk bij zijn teamgenoten, die teleurgesteld waren over hun eigen oefeningen, was zo mooi om te zien. Ook de tranen en sterke emoties van Nina Derwael heb ik nog nooit gezien. Dat was zo ontroerend."  

Dirk Gerlo: 16 unieke dagen

"Ik zou willen beginnen met een absoluut dieptepunt. Ondanks de fantastische setting is de triatlon hier om zeep geholpen. Het hoogtepunt voor mij waren de voorbije 16 dagen in zijn geheel. Op 9 Olympische Spelen heb ik nog nooit zo'n beleving en zulke locaties gezien."  

Eddy Demarez: Belgisch goud boven

"Het dubbel goud van Remco Evenepoel was sowieso iconisch, en zeker zijn foto voor de Eiffeltoren in de wegrit. En natuurlijk was de onwaarschijnlijke prestatie van Nafi Thiam in de zevenkamp ook een van mijn favoriete momenten van de Spelen. Het was moeilijk om te kiezen."

Gerelateerd: