Het beroep kwam 4 seconden (!) te laat: Amerikaanse turnster is na 5 dagen alsnog medaille kwijt

 zo 11 augustus 2024 11:58

De turnwereld is dit weekend in de ban van een bronzen debacle. Vijf dagen nadat Jordan Chiles brons had veroverd in de vloerfinale, is de Amerikaanse haar plak opnieuw kwijt. Haar Roemeense concurrente, die vierde eindigde, won een juridische slag omdat het beroep van Chiles enkele luttele seconden te laat was.

Herinnert u zich de iconische foto van Simone Biles en haar landgenote Jordan Chiles die bogen voor olympisch kampioene Rebeca Andrade na de vloerfinale?

 

Het beeld heeft een zuur staartje gekregen.

 

Het verhaal zit zo: rond de 3e plaats van Chiles was er afgelopen dinsdag meteen heel wat controverse.

 

Eerst dacht de Roemeense Ana Barbosu namelijk dat zij een historische bronzen medaille veroverd had. Toen ze al met een vlag van haar land pronkte, zag ze op het scorebord plots dat ze naar plek 4 was weggezakt.

Dat kwam omdat de Amerikaanse delegatie (met succes) een herziening van de score van Chiles had gevraagd bij de jury. Door een opwaardering van 0.1 greep de Amerikaanse dan toch brons.

 

Wat de controverse nog groter maakte: met Sabrina Maneca-Voinea voelde ook de Roemeense die op plaats 5 eindigde zich bekocht. Uit gretig gedeelde beelden bleek dat Maneca-Voinea ten onrechte een puntenaftrek had gekregen omdat ze buiten de lijnen gelopen zou hebben.

 

Zónder die bestraffing had zij en niet Chiles, die ondertussen veel haat op sociale media te verduren kreeg, brons gepakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vier seconden

In het Roemeense kamp lieten ze de vreemde afloop niet zomaar passeren. Het olympische comité begon een spoedprocedure bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

 

Zo haalden ze als argument aan dat de Amerikanen hun klacht bij de jury te laat hadden ingediend. Die moet normaal binnen de minuut neergelegd worden.

 

Het TAS bevestigde gisteren dat de klacht effectief pas na 1 minuut en 4 seconden kwam en dus ongeldig was.

 

In een bevelschrift stelt het tribunaal dat de oorspronkelijke eindstand (met Barbosu op 3, Maneca-Voinea op 4 en Chiles op 5) dus hersteld moet worden, maar het TAS liet eerst nog in het midden wie nu uiteindelijk de medaille moet krijgen.

 

Maar uiteindelijk zouden die vier seconden de Amerikaanse nog zuur opbreken.

 

De internationale turnfederatie bevestigde deze middag het ongeldige beroep, zette de Amerikaanse Chiles zo terug naar de vijfde plek en beloonde de Roemeense Barbosu alsnog met een bronzen plek. Maneca-Voinea blijft op plek 4 staan.

 

De Amerikaanse turnfederatie gaat wel nog in beroep tegen de beslissing van het TAS.

De klacht was ingediend met goede bedoelingen. We wilden alleen dat de score correct was.

Amerikaanse turnfederatie

Ondertussen lieten meerdere betrokkenen zich al uit over de ontwikkelingen.

 

Zo juichte de Roemeense eerste minister Marcel Ciolacu dat "gerechtigheid eindelijk zegeviert". In een statement zegt de Amerikaanse turnfederatie "verscheurd te zijn door de beslissing". "Want de klacht was ingediend met goede bedoelingen. We wilden alleen dat de score correct was." 

 

De federatie hekelt in het bericht ook nog eens het wansmakelijke feit dat Chiles constant aangevallen wordt op sociale media. De turnster postte zelf vier gebroken hartjes op haar Instagram-account en kondigde meteen aan dat ze "een tijdje wegblijft op sociale media om haar mentale gezondheid te beschermen".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: