's Ochtends met spoed naar ziekenhuis, tóch olympische titel verdedigen, maar afdruipen: de bewogen dag van Tamberi

 za 10 augustus 2024 20:27
Een bewogen dag voor Gianmarco Tamberi.

Het schoolvoorbeeld van leven voor je sport. Gianmarco Tamberi heeft er een - op z'n zachtst gezegd - bewogen olympische finaledag opzitten. De Italiaanse hoogspringer werd deze ochtend naar spoed gebracht met nierstenen, verscheen in de vooravond alsnog met veel show in het Stade de France, maar zijn lichaam liet het niet toe om zijn titel te verdedigen. Het verhaal van pijnlijke uren om snel te vergeten.

Wat een mooi avontuur moest worden in Parijs, is uitgedraaid op een vervloekt toernooi voor Gianmarco Tamberi.

 

De Italiaanse hoogspringer kwam naar de Spelen in Parijs om zijn hoogspringtitel - die hij deelt met de Qatarees Barshim - te verdedigen. 

 

Tamberi zijn voorbereiding op het toernooi verliep verre van vlekkeloos. Nierstenen verstoorden zijn pijnlijke aanloop richting de sprongen van zijn carrière.

 

Daar kwam deze ochtend nog een schepje bovenop. De flamboyante Italiaan werd met een nierkoliek (acute pijn door een niersteen die de urineleider blokkeert, red.) opgenomen met spoed.

 

"Maar de pijn die ik vanmorgen heb gevoeld - hoe sterk die ook was, is niets vergeleken met hoe ik me binnenin voel", deelde Tamberi op Instagram.

Aanwezigheid als overwinning

Eerst overheerste de teleurstelling bij de Italiaanse vlaggendrager.

 

"Ik ben met spoed opgenomen nadat ik twee keer bloed overgegeven heb", schetste Tamberi het verhaal. "Er werden nog testen afgenomen om de precieze oorzaak na te gaan."

 

Daarna volgden de woorden "mijn droomdag werd een nachtmerrie", dus leek het erop dat de finale springen om 19 uur geen optie meer was. Een logische denkpiste die Tamberi snel naar de prullenmand verwees.

 

"Ik zal er zijn!", deelde hij niet veel later. Neen, geen lichamelijke klacht - hoe groot dan ook - zou de titelverdediger uittellen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Wat bleek: Gianmarco Tamberi was op de afspraak om 19 uur. Met het nodige gevoel voor drama maakte hij zijn entree in het Stade de France.

 

Een overwinning op zich, al hoopt de Italiaan nog steeds competitief te zijn.

 

De reality check liet niet lang op zich wachten. Tamberi liet de openingshoogte van 2,17 meter aan zich voorbijgaan, maar met de lat 5 centimeter hoger, moest hij al flink bibberen.

 

Met zijn derde poging raakte de olympische kampioen van Tokio toch over de eerste horde. Toen de lat op 2,27 kwam te liggen, was het feestje over.

 

Zo moest Tamberi alsnog teleurgesteld afdruipen. Niet onlogisch gezien zijn fysieke staat.

 

Het lijkt erop dat hij zelf een nieuwe trouwring - zijn eerste ligt op de bodem van de Seine na de openingsceremonie - zal moeten kopen, want de beloofde gouden plak voor zijn vrouw komt er niet.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd: