Het olympisch jumpingtoernooi is uitgedraaid op een sisser voor de Belgische jumpingruiters. Als team kwam België niet verder dan plek 8 en individueel speelden ze geen hoofdrol vandaag. De kritiek op de keuzes voor de Olympische Spelen zal zo niet meteen verdwijnen. "Er waren vraagtekens vooraf en die zullen er nadien ook zijn", denkt paardensportkenner Frederik De Backer.
De individuele jumpingfinale was een (kleine) teleurstelling voor de Belgen, maar het was ook wel een erg moeilijk parcours.
"Het was zeer selectief, niet voor elk paard gebouwd", zag De Backer. "Normaal gezien is kracht en vermogen nodig op een olympisch parcours."
"Vandaag had je een paard nodig dat wilde meewerken en in een moeilijke situatie zijn best bleef doen."
De Belgen konden daar jammer genoeg niet goed mee om. "Ze zijn naar de Spelen gekomen om medailles te winnen en dat hebben ze niet gedaan. Dan moet je als sporter ontgoocheld zijn."
Guéry wilde nog één keer schitteren, maar hij heeft niet het verschil kunnen maken.
Van Jérôme Guéry werd het meest verwacht. Met zijn 18-jarige hengst Quel Homme de Hus haalde hij zelfs de individuele finale niet.
"Hij wilde nog één keer schitteren. Na een zware blessure van Quel Homme is hij teruggekomen en heeft hij toch een sprookje geschreven."
"Maar het is net niet met de kwaliteit die we van hem gewend zijn", beseft De Backer. "Hij heeft niet het verschil kunnen maken."
"Voor Guéry is het met dit paard het einde van een hoofdstuk."
Hoop doet leven
Gilles Thomas, met zijn 26 jaar de benjamin van het Belgisch team, heeft vooral ervaring kunnen opdoen. "Zijn prestatie is niet de grootste ontgoocheling. Zijn twee fouten in de individuele finale waren licht, atypisch voor dat parcours."
"Misschien is het een gebrek aan ervaring. Hij heeft niet gefaald op de moeilijke stukken. Dat neem ik mee naar de toekomst", vertelt Frederik De Backer.
De toekomst oogt mooi, maar Thomas' paard Ermitage Kalone is gewild. "Verkopen? Ik hoop van niet en denk van niet. Hij kan in Los Angeles en Brisbane nog springen."
"Het is een paard dat heel veel geld waard is. Hopelijk wil de familie het paard houden. Het kan hen nog veel sportief plezier brengen."
Het was al bekend dat Wathelet en Bond Jamesbond moeite hebben met water.
De beste Belg in de individuele finale was Grégory Wathelet (15e), maar De Backer stelt zich wel vragen bij zijn selectie.
"Bij de keuze voor hem was al bekend dat Wathelet en zijn paard Bond Jamesbond het moeilijk hebben met het over water springen. Dat is vandaag misgegaan."
"De bondscoach werd al een beetje bekritiseerd en dat is nog eens bevestigd. Er waren vraagtekens vooraf en nadien dus ook. Het EK en WK waren niet goed en op de World Cup is België niet geplaatst voor de finale."
"Quel Homme en Bond zullen er misschien niet meer bij zijn op de volgende kampioenschappen." Toch verwacht De Backer een mooie toekomst.
"De ongelooflijk getalenteerde Thibeau Spits komt eraan met Impress-k Van 't Kattenheye en er is natuurlijk Pieter Devos met zijn Casual. Dat zijn paarden die elk land in zijn selectie wil. Gelukkig is er die wissel", besluit De Backer.