Local hero Kauli Vaast wordt olympisch kampioen surfen op golven die hij al van kinds af aan trotseert

 di 6 augustus 2024 09:43
Kauli Vaast won goud in zijn geboortestreek in Tahiti.

Frankrijk heeft er een nieuwe medaille bij op de Olympische Spelen. Op bijna 16.000 kilometer van Parijs heeft Kauli Vaast een gouden medaille gewonnen in het surfen. Hij groeide op in Tahiti, waar de surfcompetitie plaatsvond, en werd zo de local hero.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Kauli Vaast heeft zich vannacht tot olympisch kampioen surfen gekroond. De 22-jarige Tahitiaan surfte naar een score van 17.67 op de golven van Teahupo'o. De Australiër Jack Robinson won zilver met 7.83. Het brons was voor de Braziliaan met de iconische foto, Gabriel Medina.

De iconische foto van Gabriel Medina tijdens de reeksen vorige week.

Tahiti is een van de 118 eilanden die tot Frans-Polynesië behoren, een overzeese gemeenschap die bij Frankrijk hoort. De surfcompetitie werd daar georganiseerd vanwege de bekende hoge golven.

 

Vaast groeide op in de buurt van Teahupo'o en surft al zijn hele leven op de golven waar hij vannacht de olympische titel pakte. "Het mana was met mij", verwees Vaast naar de bovennatuurlijke kracht die de Polynesische cultuur aanhangt.

Hij bezorgde Frankrijk zo een dertiende gouden medaille en ontpopte zich tot local hero van Tahiti.

 

Bij de vrouwen was het goud voor de Amerikaanse Caroline Marks. Die haalde het voor de Braziliaanse Tatiana Weston-Webb en de Française Johanne Defay, afkomstig van het Afrikaanse eiland Réunion, dat ook tot Frankrijk behoort.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd: