In de schaduw van het succes, schreef ze (nogmaals) geschiedenis: de olympische recordreeks van Emma Meesseman

 ma 5 augustus 2024 06:37

Nooit eerder deed iemand dit Emma "Miss Olympia" Meesseman voor. De sterspeler van de Belgian Cats gidste België zondag in haar gekende stijl naar een stuntprestatie tegen Japan. Ze kroonde zich niet enkel tot MVP, terloops veegde ze ook een olympisch record van de tabellen met enkele spraakmakende statistieken.

Is de MVP van het olympische basketbaltoernooi stiekem al bekend?

 

Emma Meesseman is op oorlogspad in Parijs - en dat zal iedereen in de basketbalwereld geweten hebben.

 

Zo zette de draaischijf van de Belgian Cats zondag tegen Japan nog eens in de verf waarom ze terecht een van de besten ter wereld wordt genoemd. Met 30 punten en 11 rebounds was ze opnieuw van onschatbare waarde in de Houdini-act van de Belgische basketbalvrouwen.

 

Sterker nog: in alle tumult is het velen ontgaan, maar zo zette Meesseman opnieuw een record op haar persoonlijke palmares.

 

Na zondag is de Belgische de enige basketbalster ooit die erin geslaagd is om zeven opeenvolgende olympische duels meer dan 20 punten te scoren. Meer zelfs, op de Spelen maakte Meesseman in een wedstrijd nooit minder dan 24 punten - tegen Japan officialiseerde ze die streak zelfs al in het begin van het vierde kwart.

Evenement Wedstrijd Punten
Parijs 2024 - groepsfase België - Japan 30
Parijs 2024 - groepsfase België - USA 24
Parijs 2024 - groepsfase België - Duitsland 25
Tokio 2020 - kwartfinales België - Japan 25
Tokio 2020 - groepsfase België - China 24
Tokio 2020 - groepsfase België - Puerto Rico 26
Tokio 2020 - groepsfase België - Australië 32

Maar daar stopt het niet. Meesseman noteerde ook 11 rebounds en vijf blocks, waarmee ze pas de tweede speelster is die meer dan 30 punten, 10 rebounds en 4 blocks in één wedstrijd kon halen tijdens een wedstrijd op de Olympische Spelen.


De eerste was de Poolse Malgorzata Dydek, die in 2000 tegen Cuba tekende voor 32 punten, 13 rebounds en 5 blocks.


En zo is Meesseman drie van de zes keer dat een speler sinds de start van de Olympische Spelen in 2020 verantwoordelijk voor meer dan 25 punten en 10 rebounds in een wedstrijd. Met haar vijf blocks staat ze bovendien ook op de gedeelde tweede plaats aller tijden in het Olympische damestoernooi.

 

Slik.

Gerelateerd: