Emma Plasschaert zet haar opmars in met betere tweede dag in Marseille

 vr 2 augustus 2024 16:17
Emma Plasschaert
Titelverdedigster Anne-Marie Rindom en Emma Plasschaert wachten op de start van de reeks.

Emma Plasschaert heeft haar gemiste start van gisteren een beetje goedgemaakt. In de ILCA 6-klasse is onze landgenote opgerukt van de 25e naar de 12e plaats in het klassement. Vandaag konden Plasschaert en co. maar twee reeksen afwerken. De Nederlandse Marit Bouwmeester leidt met een nagenoeg perfect rapport.

Emma Plasschaert had wat goed te maken in Marseille na haar valse start in de eerste van tien reeksen. Gisteren opende ze de regatta pas als 25e.

 

Vandaag schoot de medaillekandidate een pak beter uit de startblokken. Ze werd 10e in de tweede reeks en maakte zo in de stand een flinke sprong naar de 15e plek. De manche werd na een ware masterclass gewonnen door Marit Bouwmeester, die zo ook de leiding nam in de tussenstand.

 

In de derde reeks kon Plasschaert met de 11e plaats nog een beetje opschuiven in de stand. Ze sluit de dag af als 12e, want omdat er te weinig wind was, werd de laatste reeks geschrapt. Plasschaert heeft 21 punten, de Nederlandse leidster Bouwmeester heeft 3 punten.

 

De Française Louise Cervera staat voorlopig tweede met 5 punten, de derde plaats is voor de Finse Monika Mikkola. De Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom is pas achtste.

 

Morgen wordt de befaamde mistralwind verwacht aan de kust van Marseille. Geeft die Plasschaert een duwtje in de rug?

Olympische Spelen: stand ILCA 6-klasse na 3 reeksen 
  zeilster ptn
1. Marit Bouwmeester (Ned) 3
2. Louise Cervera (Fra) 5
3. Monika Mikkola (Fin) 7
4. Maud Jayet (Zwi) 7
5. Gu Min (Chi) 10
6. Chiara Benini Floriani (Ita) 10
7. Line Flem Hoest (Noo) 14
8. Anne-Marie Rindom (Den) 14
9. Julia Büssellberg (Dui) 20
10. Gabriella Kidd (Bra) 21
12. Emma Plasschaert  21

In totaal worden er 10 regatta's afgewerkt en het slechtste resultaat valt weg. Nadien mag de top tien deelnemen aan de medaillerace. Daarin vallen dubbele punten te verdienen.

"Omstandigheden waarin ik normaal slecht zeil"

Op de eerste wedstrijddag moest de tweede regatta wegens te weinig wind al verplaatst worden en ook vandaag waren de weersomstandigheden Plasschaert en co niet gunstig gezind.

 

"Het weerbericht voorspelde een mooie westenwind, maar op het water was dat helemaal niet het geval. Het was eigenlijk een soort zeebries. We hadden tussen zes à acht knopen, wat best wel weinig is."

 

"Dat is meestal een windsnelheid waarmee ik het moeilijk heb. Meestal gaat het dan niet zo goed, maar ik heb wel twee keer een propere start gemaakt. Ik kon mijn lijn vasthouden en beetje bij beetje mij naar voren werken."

Ik heb twee keer een propere start gemaakt en kon mij dan beetje bij beetje naar voren werken.

Emma Plasschaert

"Daar ben ik wel heel blij mee, want normaal zijn dit omstandigheden waarin ik twee slechte reeksen zou zeilen. Uiteindelijk ben ik 10e en 11e, dat is zeker solide. Ik ben blij dat we de dag goed zijn doorgekomen."


Normaal zou er ook nog een derde reeks volgen vandaag, maar die werd afgelast. "Dat was jammer, want de concurrenten lagen achter. Dat is typisch. We hadden plots geen wind meer, dus ik denk dat ze wel de juiste keuze gemaakt hebben." 

programma Emma Plasschaert (Paris 2024)
donderdag 1 augustus ILCA 6   25e
vrijdag 2 augustus ILCA 6   12e
zaterdag 3 augustus ILCA 6   9e
zondag 4 augustus ILCA 6   5e
maandag 5 augustus ILCA 6   6e
dinsdag 6 augustus medal race ILCA 6    uitgesteld
woensdag 7 augustus medal race ILCA 6   8e - 7e in eindstand
Gerelateerd: