Spring naar de inhoud

"Dit is walgelijk": volgende tegenstander Algerijnse boksster deelt haatdragende posts, beide kampen eisen uitsluiting

"Dit is walgelijk": volgende tegenstander Algerijnse boksster deelt haatdragende posts, beide kampen eisen uitsluiting
 vr 2 augustus 2024 19:05

De controverse in het olympisch boksen is nog lang niet voorbij. Na de veelbesproken zege van de Algerijnse Imane Khelif lijkt haar volgende tegenstander allerminst uit te kijken naar de aanstaande confrontatie. Anna Luca Hamori deelde enkele haatdragende posts op haar Instagram-account. Bij velen klinkt nu de oproep om de Hongaarse uit te sluiten op basis van het olympisch charter, maar ook de Hongaarse boksbond plant formeel protest.

Hoort Imane Khelif thuis in het olympisch bokstoernooi bij de vrouwen of niet? Die vraag domineerde de voorbije 24 uur de debatten in de sport.

 

Onder meer Victor Schelstraete verzekerde in 'Paris by Night' dat "de hele bokswereld vindt dat ze een man is". Uroloog Piet Hoebeke sprak dat tegen: "Het gaat over variaties in de geslachtsontwikkeling. Wat dat net inhoudt bij Khelif weten we niet, maar ze is wel biologisch een vrouw."

 

Ook de volgende tegenstander van Khelif lijkt wel haar bedenkingen te hebben bij de deelname van de Algerijnse. Anna Luca Hamori, die zaterdag tegenover Khelif staat in de kwartfinale, repostte op haar Instagram-account enkele opmerkelijke foto's.


De Hongaarse deelde onder meer een beeld van twee vrouwen die onder de Eiffeltoren een spandoek "Save Women's Sport" omhooghouden. En nog controversiëler: een gephotoshopte afbeelding van een vrouwelijke boksster tegenover een beest.

"Dit is walgelijk", klinkt het op sociale media.


Daar roepen velen ondertussen op om Hamori uit te sluiten van de Spelen voor haar haatdragende posts. Ze beroepen zich daarvoor op het olympisch charter, dat enkele fundamentale ethische principes beschrijft. Waaronder respect voor alle deelnemers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend: omgekeerd klinkt vanuit Hongarije dan weer de oproep om Khelif uit te sluiten.

 

Volgens staatsagentschap MTI is de nationale boksbond van plan om een protestbrief te schrijven naar het IOC en het Hongaarse olympisch comité. Ze zouden zelfs van plan zijn om de deelname van Khelif juridisch aan te vechten.

 

"We willen het IOC vragen om de beslissing om een deelnemer toe te laten, die eerder niét mocht meedoen aan het WK, te herbekijken", klinkt het bij een lid van de Hongaarse boksbond.

Italiaanse en IOC steunen Khelif

Naast kritiek krijgt Khelif ook wel veel bijval.

In een statement sprak het IOC vrijdag nogmaals zijn steun uit voor Imane Khelif en Lin Yu-ting.

 

"Het IOC is bedroefd door de verbale mishandelingen die de twee atleten momenteel ondergaan", aldus het olympisch comité. "Iedereen heeft het recht om zonder discriminatie te sporten."

 

"Deze twee atleten waren het slachtoffer van een plotselinge en willekeurige beslissing van de IBA. Tegen het einde van de WK werden ze gediskwalificeerd zonder enige vorm van proces."

Eigenlijk wil ik me bij haar verontschuldigen.

Angela Carini

Daarnaast kwamen er ook troostende woorden uit eerder onverwachte hoek. De Italiaanse Angela Carini, die donderdag na amper 46 seconden opgaf tegen Khelif, toonde een dag later spijt dat ze haar tegenstander niet de hand schudde.

 

"Al deze controverse maakt me triest", aldus Carini in La Gazzetta dello Sport. "Ik heb medelijden met Khelif. Als het IOC zegt dat ze mag vechten, dan respecteer ik dat. Het was niet mijn bedoeling om geen hand te geven. Eigenlijk wil ik me bij haar verontschuldigen. Ik was boos omdat mijn olympische droom voorbij was. Als ik Khelif nu zou zien, zou ik haar een knuffel geven."

Gerelateerd: