Nu vertrekt ook boegbeeld Jonathan Wheatley bij Red Bull: Brit wordt teambaas van F1-project van Audi

 do 1 augustus 2024 15:39
" "
De 57-jarige Brit was 18 jaar aan de slag bij Red Bull.

Bij Red Bull Racing is naast topontwerper Adrian Newey ook sportief directeur Jonathan Wheatley aan zijn laatste maanden bezig. De F1-renstal bevestigde vandaag het vertrek van de 57-jarige Engelsman. Hij stapt op om de nieuwe teambaas te worden van het F1-project van Audi, dat in 2026 het huidige Sauber overneemt.

Het rommelt al maanden bij Red Bull, waar begin dit jaar teambaas Christian Horner van grensoverschrijdend gedrag werd beschuldigd, maar ook werd vrijgesproken. De heisa duwde topingenieur Adrian Newey na 20 jaar wel naar de uitgang.

Newey was bijna 20 jaar aan de slag bij Red Bull en wordt gezien als de grondlegger van de successen van het Oostenrijkse team met de wereldtitels van Sebastian Vettel in 2010, 2011, 2012 en 2013 en die van Max Verstappen in 2021, 2022 en 2023 en 6 constructeurstitels.

Wheatley werkt 18 jaar voor Red Bull en was als sportief directeur belangrijk voor Verstappens eerste titel.

Wheatleys ambitie is evenwel een team leiden. Dat kon niet bij Red Bull, waar Horner al sinds de oprichting in 2005 de plak zwaait. De affaire deed zijn stoel wankelen, maar de 50-jarige landgenoot overleefde de storm.

Wheatley waagt nu zijn kans bij het F1-project van Audi, dat het F1-team van Sauber overneemt en in 2026 zijn intrede doet in het circuit. Na het vertrek van de Duitser Andreas Seidl kwam die functie vrij.

"We werken al meer dan 18 jaar succesvol samen met Jonathan. Zijn bijdrage zal voor altijd een mijlpaal zijn in onze teamgeschiedenis", liet Horner verstaan. Red Bull zal de komende weken een nieuwe teamstructuur aankondigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: