Goede vrijdag, gevreesde duatlon of toch andere locatie? De alternatieve scenario's voor olympische triatlon

 di 30 juli 2024 08:19
De Seine is de spelbreker.

Het blijft bang afwachten voor de triatleten. Door het vervuilde water van de Seine werd de olympische triatlon voorlopig uitgesteld. Wat nu voor onze landgenoten Jelle Geens en Marten Van Riel? Van een gewone kalenderwijziging tot de gevreesde duatlon: deze alternatieve plannen liggen op tafel. 

1. Kalenderwijziging

De Seine als slagader van een olympische triatlon.

Aan die droom hielden de organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs de laatste maanden halsstarrig vast. Hoewel er al bijna een jaar gevreesd werd voor de waterkwaliteit, moesten en zouden de triatlon en het openwaterzwemmen in de Seine plaatsvinden.

En ook nu nog - terwijl de hevige regenval de waterkwaliteit weer helemaal in de war stuurde - blijft de Seine Plan A voor de triatlon. Zo werden al verschillende "reservedagen" aangeduid.

Normaal zou de triatlon dus dinsdag om 8 uur van start gaan, maar de wedstrijd is nu uitgesteld tot woensdag om 10.45 uur. De start van de individuele triatlon bij de vrouwen blijft voorlopig ongewijzigd op woensdag 8 uur.    

 

De organisatoren benadrukken wel dat bijkomende waterstalen zullen moeten uitwijzen of de wedstrijden ook daadwerkelijk woensdag zullen kunnen plaatsvinden. "Er blijft een reservedag voorzien op 2 augustus", luidt het.   

Het decor was al in gereedheid gebracht.

2. Duatlon

Al blijft de vraag: hoe snel kan het water nog gezuiverd worden?

 

En daarom stelden de organisatoren enkele weken geleden toch al een Plan B voor wanneer de Seine geschrapt zou moeten worden uit het draaiboek van de olympische triatlon.

 

De oplossing: het zwemgedeelte laten vallen. 

 

"Als laatste redmiddel kunnen we volgens de regels overschakelen op een duatlon", vertelde Tony Estanguet, de voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van Parijs 2024, enkele weken geleden nog aan L'Équipe.

 

Een draconische maatregel die al op heel wat verontwaardiging en tegenkanting botste. Zo zou de heilige triatlon plots maar twee disciplines bevatten.

In een dergelijk scenario wordt naar alle waarschijnlijkheid overgeschakeld op lopen-fietsen-lopen.

Geen zwemdiscipline voor Geens?

3. Volksverhuis

Tot slot is er nog een eerder onwaarschijnlijk alternatief.

 

Zo was er enkele weken geleden al sprake van een eventuele uitwijking voor het marathonzwemmen. "Daarvoor hebben we met Vaires-sur-Marne een reservelocatie aangeduid. Zij beschikt over alle mogelijkheden om deze evenementen te organiseren", dekte Tony Estanguet zich toen in.

Alleen: voor een triatlon is zo'n volksverhuizing minder evident.

Wat met het loopnummer en vooral het fietsparcours? Het lijkt een "mission impossible". Uitkijken welke knoop binnenkort doorgehakt zal worden.

Gerelateerd: