ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
2
Alexander Zverev
7075
3
Carlos Alcaraz
6690
4
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
7
Taylor Fritz
4060
8
Hubert Hurkacz
4060
9
Casper Ruud
4010
10
Grigor Dimitrov
3965

Sander Gillé en Joran Vliegen knokken zich voorbij Frans duo (en uitzinnig publiek) naar 2e ronde

 ma 29 juli 2024 21:15

Het Belgisch tennisduo Gillé/Vliegen heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het olympisch tennistoernooi. Het werd een spannende partij met veel nipte games, maar de Limburgers klaarden de klus op hun favoriete terrein in twee sets: 7-5 en 6-4. In ronde 2 wacht een Brits duo, met onder meer de afscheidnemende Andy Murray. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Weinig afscheiding

Na twee dagen uitstel door de regenval in Parijs mochten Sander Gillé en Joran Vliegen dan toch hun opwachting maken. Tegenstanders in de 1e ronde waren Arthur Fils en Ugo Humbert.

 

De spanning was te snijden in de eerste set. De duo’s hadden enkele kansen om te breaken, maar het stond 5-5 na een halfuur tennissen.

 

In de 11e game was het moment gekomen voor Gillé en Vliegen. De Limburgers gaven zelfs geen enkel punt weg op de service van de
Fransen en hadden setwinst voor het grijpen.

 

Het publiek zette zich nog eens achter de thuisspelers, maar het was tevergeefs. Gillé en Vliegen maakten het af met hun eerste setpunt. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Veel opslagdruk

Ook set 2 was niet voor hartlijders. Al vroeg overleefden Gillé en Vliegen drie breakpunten en even later haalden ze zelf uit. 

 

Ze sloegen een kloofje (4-2) en waren niet van plan om dat af te geven. In de echte dubbelspelrally's trokken de Belgen regelmatig aan het langste eind. 

 

Voor Fils en Humbert was het lastiger. De sterke enkelspelspelers missen de ervaring en speelden zelfs nog nooit samen. 

 

De sterke service van Fils hield het Frans duo in de match, maar het kalf was al verdronken. Vliegen was niet onder de indruk van het Frans publiek, dat La Marseillaise zong als reddingsboei, en serveerde de match uit. 

 

Met een vrij vlotte zege stoten de Belgen door naar de laatste 16. Morgen in de late namiddag mogen ze het opnemen tegen Daniel Evans en Andy Murray. Die laatste is bezig aan zijn afscheidstournee. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"Mooie gelegenheid om tegen Murray te spelen"

Vliegen en Gillé moesten niet alleen afrekenen met hun Franse opponenten, ze hadden ook het fanatieke Franse publiek tegen zich. "Ik denk dat we dit zelfs in de Davis Cup nog niet hebben meegemaakt", reageerde Joran Vliegen.

 

"We wisten dat er veel Fransen zouden zijn, zeker op een buitenbaan, en dat ze fel zouden zijn. Maar gelukkig waren er ook veel Belgen die we konden horen. Dat gaf ons ook een boost."

 

Het was voor Gillé en Vliegen wel even zoeken naar het goede ritme. "Zij begonnen heel sterk en maakten het ons in de eerste games heel lastig op onze service", klonk het bij Gillé.

Het is cool om tegen Murray te mogen spelen. We hebben veel respect voor hem en zijn carrière, maar we gaan proberen hem te verslaan.

Sander Gillé

"Maar halverwege de eerste set kwamen we er beter in en pasten we ons iets beter aan hun spel aan. We hebben geprobeerd meer aan het net te spelen in plaats van rally's aan te gaan. Uiteindelijk is dat het verschil geweest, konden we veel kortere punten spelen."


In de achtste finales wacht dinsdag een confrontatie met de Britse tennislegende Andy Murray en zijn landgenoot Daniel Evans. Gillé kijkt ernaar uit. ""Het is cool om tegen hem te spelen. Het wordt de eerste keer. Tegelijkertijd is dit zijn laatste toernooi."


"We hebben veel respect voor hem en zijn carrière. Het wordt een mooie gelegenheid om tegen hem te spelen en we gaan proberen hem te verslaan. Het wordt sowieso een goeie match."

Gerelateerd: