Zeilsters Isaura Maenhaut en Anouk Geurts kennen moeilijke start: "Brand een kaarsje voor wat wind"

 zo 28 juli 2024 17:03
zeilboten
De Belgische boot moet een inhaalrace varen in de 49er FX-klasse.

Op dag 1 van de olympische zeilcompetitie in Marseille is het Isaura Maenhaut en Anouk Geurts niet voor de wind gegaan. Na 3 races bengelt de Belgische 49er FX-boot achteraan het pak, op de 18e plaats.  "We kozen de verkeerde strategie", klinkt het bij de Europese kampioen, "maar er is nog niks verloren."

Met 7 tot 11 knopen kregen de zeilers vandaag allesbehalve de befaamde mistralwind in het zuiden van Frankrijk voorgeschoteld.

 

Het briesje in de baai van Marseille bleek ook nog eens onvoorspelbaar. "Niet makkelijk om in de groove te komen", weet Anouk Geurts.

 

De manches begonnen telkens goed voor het Belgische 49er FX-team, maar snel maakten ze verkeerde keuzes. 

 

Stuurvrouw Isaura Maenhaut: "In de eerste race kwamen we in een situatie terecht met een andere boot, waardoor we een rondje moesten draaien en wegvielen. Jammer, want ons eerste rak zag er goed uit."


"In de tweede race voerden we onze strategie goed uit, maar met de draaiende wind bleek het jammer genoeg de foute strategie te zijn."

 

"En in race 3 draaide de wind plots bij de start. We hebben ons uit de slag getrokken, maar evident was het niet."

 

"We hadden een plan waar iedereen in geloofde", pikt Geurts in, "maar als het dan anders uitdraait, krijg je snel de rekening in een kleine vloot."

 

(scrol omlaag voor meer)

"Er is nog niks verloren"

Een 18e plaats na dag 1 stond niet in het script van de Europese kampioen. Ze krijgen nog 9 manches om alle zeilen bij te zetten en zich te plaatsen voor de medaillerace.


"Er is nog niks verloren", weet Isaura Maenhaut. "Focussen blijft de boodschap, ook als je in een goede positie ligt. En anders moet je blijven aanvallen."

 

Het Belgische team hoeft niet te wanhopen. Ook andere toppers hebben hun start gemist. Spanje en Nieuw-Zeeland bekleden respectievelijk de voorlaatste en laatste positie.

 

"Het is hier totaal nog niet gespeeld. We gaan nog veel kansen krijgen in deze regatta", gelooft Anouk Geurts. "Iedereen gaat veel punten scoren, omdat het zo moeilijk zeilen is hier."


"Brand een kaarsje voor wat wind", sluit Maenhaut af met de glimlach.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Morgen staan er opnieuw 3 manches op het olympisch programma. Wereldkampioen Nederland leidt voorlopig de dans in Marseille.

Olympische Spelen: stand 49er FX na 3 races
  land 1 2 3 ptn
1. Nederland (5) 1 1 2
2. Frankrijk (2) 2 2 4
3. Duitsland 3 4 (5) 7
18. België 17 (18) 11 28

De slechtste race valt weg voor elke boot.