Spring naar de inhoud

Ook deze Belgen branden van ambitie: "Casse heeft goed gepiekt, Plasschaert en Chaari zijn kampioenschapsatleten"

Ook deze Belgen branden van ambitie: "Casse heeft goed gepiekt, Plasschaert en Chaari zijn kampioenschapsatleten"
 vr 26 juli 2024 11:41

De voorbije dagen kon je in Sporza Daily luisteren naar de olympische vooruitblikken rond wielrennen, atletiek, basketbal, hockey, zwemmen en turnen. Maar ook in de minder gemediatiseerde sporten zijn er ambitieuze Belgen. Luister naar hun kansen in onze slotaflevering van deze Parijse voorbeschouwing. 

Matthias Casse: "Hij staat er echt goed voor"

In Tokio moest hij vrede nemen met brons, in Parijs gaat Matthias Casse resoluut voor goud. "Hij is een van de grote kanshebbers", ziet ook ex-judoka Dirk Van Tichelt, zelf goed voor brons in Rio de Janeiro.

 

"Conditioneel staat Matthias heel goed. Hij heeft goed gepiekt naar de Spelen en daar zal het niet aan liggen. Het moet gewoon meezitten. Of nog: het mag niet tegenzitten."

 

"Matthias staat er echt heel goed voor, maar één foute beweging en je toernooi kan voorbij zijn. Op de Spelen sneuvelen redelijk veel favorieten in de eerste ronde omdat ze niet goed kunnen omgaan met stress."

 

"Matthias weet ook dat hij op zijn 27e normaal niet veel sterker meer zal worden, want elk menselijk lichaam heeft een maximum. Al speelt dat niet in zijn kopje. Hij kan alles goed plaatsen."    

3 boksers: "Ze maken kansen"

Met z'n drieën zijn ze, de Belgische boksers in Parijs: Oshin Derieuw, Victor Schelstraete en Vasile Usturoi. Derieuw zette het profboksen on hold om haar kans te wagen op het olympische circuit.

 

"Of de 3 Belgen mogen hopen op eremetaal? Die hoop is er altijd", zegt bokskenner Alain Van Driessche.

 

"Veel hangt af van de loting, want de selectie is vooraf al gebeurd. De deelnemers hebben al bewezen dat ze topatleten zijn. Ze maken een kans. Ik sluit niemand uit, ik hoop er zelfs op."

Sarah Chaari: "Ze presteert altijd op kampioenschappen"

Bij alle voorspellingen staat Sarah Chaari als medaillekandidaat genoteerd. "Ze kan iedereen kloppen in haar poule", schat Jelle Vicca van Taekwondo Vlaanderen in.

 

"Dat heeft ze in het verleden al gedaan, maar het moet natuurlijk op 9 augustus gebeuren. Sarah is wereldkampioene geworden in een lagere gewichtscategorie en is Europees kampioen in de olympische categorie."

 

"In haar poule heeft Europa de sterkste atleten, waardoor ze internationaal dus bekeken wordt als een van de favorieten. Dat is logisch, maar ze is niet de enige topfavoriete."

 

"Alle coaches zullen haar in de top 3 zetten. Als alles verloopt zoals op de vorige kampioenschappen - Sarah presteert dan extra en staat er altijd -, dan zit ze gewoon in de top 3."

Emma Plasschaert: "Haar ambitie is terecht"

Evi Van Acker, die brons pakte in Londen 2012, hoopt dat ze met Emma Plasschaert een opvolgster krijgt in Marseille.

 

"We gaan resoluut voor een medaille: dat zegt Emma zelf en dat zeggen wij ook als team", aldus de technisch directeur van Wind- en Watersport Vlaanderen.

 

"Emma is een kampioenschapsatlete. In haar laatste 6 WK's pakte ze 4 medailles. Ze leeft toe naar de grote momenten en ze heeft terecht die ambitie. Wij verwachten er heel veel van."

De jumpingploeg: "Ook individueel zijn er kansen"

Een van de bronzen medailles in Tokio kwam op naam van de jumpingploeg. In Parijs verdedigen Jérôme Guéry, Wilm Vermeir en Gilles Thomas de Belgische kleuren.

 

"Deze generatie gelooft in zichzelf en stijgt af en toe boven zichzelf uit", zegt commentator Gert Gommé. "Ook individueel maken ze zeker een kans. Het zijn outsiders, maar paardensport is een van de meest onvoorspelbare sporten."

De triatleten: "Als alles meezit, kan een 3e plaats in de mixed relay"

De 4 triatleten komen individueel en in de aflossing in actie: Marten Van Riel, Jelle Geens, Jolien Vermeyelen en Claire Michel.

 

Kunnen de mannen verrassen? "Dat wordt heel moeilijk als je kijkt naar het deelnemersveld", wikt commentator Dirk Gerlo.

 

Geldt dat ook voor de estafette? "De volgorde is: man, vrouw, man en weer vrouw. Het wordt zaak om de sterkste man en de sterkste vrouw als eerste in te zetten om zo lang mogelijk voorin te blijven. Een derde plaats kan, maar alles moet meezitten."

Gerelateerd: