Torenhoog vertrouwen is wapen van Red Lions in gouden opdracht: "Ze zijn koningen in het pieken naar topmomenten"

 do 25 juli 2024 13:54

De regerende olympische kampioen heeft een duidelijke opdracht in Parijs: de titel verlengen. Daar hebben de Red Lions ook vertrouwen in. Waar ligt de sterkte van de Belgische hockeymannen om hun kunstje van Tokio te herhalen? "De manier waarop ze ploegen kunnen opjagen, vastzetten en dan geduldig wachten op die ene kans", deelt Floris Geerts bij zijn vooruitblik in Sporza Daily.

Met 14 goals was Alexander Hendrickx en zijn strafcorner onstopbaar in Tokio. Het wapen van de Red Lions loodste de Belgische ploeg zo naar goud.


"Het is nog altijd een grote sterkte", beaamt hockeykenner Floris Geerts. "Maar nu hebben wel meerdere landen een strafcorner die bijna zo goed is als die van Hendrickx. En ze weten hoe die te verdedigen. Zo liet Nederland twee spelers vol uitlopen om hem af te stoppen."

 

Dus moesten de Belgische hockeymannen tijdens de huidige olympiade op zoek naar een nieuw wapen. Dat vonden ze in het collectief.

 

"De manier waarop ze een ploeg kunnen opjagen, vastzetten en dan het geduld kunnen opbrengen om te blijven zoeken naar die ene kans, is straf. Als een ploeg alles achterin goed dichthoudt, kan het daardoor wel best saai worden."

Wat geldt voor alle Red Lions: ze zijn de koningen in er staan op de momenten dat het moet.

Floris Geerts

Naast die sterkte, heeft België nog een belangrijke troefkaart achter de hand op weg naar een nieuwe olympische titel.

 

"Wat geldt voor alle Red Lions: ze zijn de koningen in er staan op de momenten dat het moet", deelt Geerts. "En in het verleden deden ze dat ook telkens."

 

"Voor de Spelen in Tokio verloren de Lions hun halve finale op het EK van Nederland. Toen zei Arthur Van Doren tegen me dat de Nederlanders niet tevreden konden zijn, want dat ze nu zeker zouden verliezen van de Belgen op het olympische toernooi. Toen dacht ik: oké!"

 

"Iedere keer durf je te denken dat ze niet goed bezig zijn. De coach verzekert dan dat het komt door het zware trainingsprogramma en andere piekmomenten. En iedere keer blijkt dat ook zo te zijn. Zo werd in de Hockey Pro League soms de ondergrens verlaagd, maar is het vertrouwen voor Parijs nog steeds enorm groot."

 

Dat de Lions in hun laatste oefenmatch op Nederlandse bodem ook nog eens Oranje klopten, bevestigde het vermoeden dat er een nieuw piekmoment aankomt op de Spelen.

red lions op olympische spelen 2024

eindfase
kwartfinale België Spanje 2-3
red lions in groep B
België Ierland 2-0
België Nieuw-Zeeland 2-1
Australië België 2-6
India België 1-2
België Argentinië 3-3
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 5 4 1 0 +8 13
2. India 5 3 1 1 +3 10
3. Australië 5 3 0 2 +2 9
4. Argentinië 5 2 2 1 +2 8
5. Ierland 5 1 0 4 -5 3
6. Nieuw-Zeeland 5 0 0 5 -10 0

De top 4 van de 2 poules stoot door naar de kwartfinales.

Gerelateerd: