VIDEO - De woelige, maar succesvolle race van McLaren in Hongarije: Norris discussieert en Piastri triomfeert

 ma 22 juli 2024 17:15

Net wanneer de wagen van McLaren zijn toppunt lijkt te bereiken, is er wat hommeles tussen de rijders. Lando Norris was op zegekoers in de Grote Prijs van Hongarije, maar hij moest de overwinning laten aan teamgenoot Oscar Piastri. "Je gaat het team en Piastri nog nodig hebben", klonk het in de teamradio. 

Even terug naar zondagnamiddag. De jonge Oscar Piastri rijdt stevig aan de leiding in de GP van Hongarije na een sterke start. 

 

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, tot aan de tweede bandenwissel. Het team beslist om niet leider Piastri, maar Norris eerst vers rubber te geven. Na zijn pitstop komt de Australiër kort achter teamgenoot Lando Norris terug het circuit op. 

 

Bij McLaren grijpen ze meteen in. "We zouden graag de volgorde herstellen, wanneer het past voor jou", krijgt Norris te horen. 

Discussies worden bitsiger

Norris was niet meteen happig om dat bevel te volgen. Het zorgde voor kleine discussies in de teamradio. "Ik weet dat je het juiste zal doen", klinkt het, ondertussen al 15 ronden na de bandenwissels.

 

De radioboodschappen worden alsmaar grimmiger. "Vergeet niet elke zondagochtendmeeting die we hebben gehad."

 

Norris probeert het daarna nog wat te vertragen. "Zeg hem dan dat hij het gat moet dichten, alstublieft."

 

"Een kampioenschap win je niet in je eentje. Je hebt Oscar nodig en het team. Alstublieft, doe het nu", doet McLaren nog een laatste poging op 5 ronden van het einde.

En het extra aandringen rendeert, want bij het ingaan van de op twee na laatste ronde duwt Norris stevig op de rem. Piastri kan dan toch passeren. 

 

Echt van harte was het manoeuvre van Norris toch niet. "Je hoeft niets te zeggen", deelt hij mee aan het team. 

Norris mocht niet meer aandringen en zo pakte Oscar Piastri zijn eerste echte overwinning in de Formule 1.

 

In de teamradio bleef Norris diplomatisch na de race. "Proficiat team, enorm verdiend", aldus de Brit. Toen de wagens tot stilstand kwamen, was hij ook de eerste om Piastri te feliciteren. 

 

Ook in het interview na de wedstrijd kon hij het relativeren. "Ik weet wat Oscar voor me heeft gedaan in het verleden. Het is altijd hard wanneer je vecht voor de zege, en een zege betekent zoveel voor mij en ook voor hem."

 

Norris verklaarde ook nog zijn lange twijfel. "Ik moest mezelf in zijn schoenen plaatsen om het te begrijpen."

 

"Elke coureur is egoïstisch en moet egoïstisch zijn, maar wanneer je enkel aan je eigen voordelen denkt, denk je alleen aan de goede dingen. Ik realiseerde dat ik moest doen wat nodig was."

Gerelateerd: