De verschuivingen in het peloton: deze wielertransfers hangen in de lucht

 di 23 juli 2024 09:36
Demi Vollering en Victor Campenaerts.

Vanaf 1 augustus mogen wielertransfers geofficialiseerd worden, maar renners, ploegen en managers hebben de voorbije weken en maanden uiteraard niet stilgezeten. De geruchtenmolen draait op volle toeren. Bekijk in dit overzicht welke transfers binnenkort bevestigd (zouden kunnen) worden.

Beginnen doen we bij de Belgische ploegen. Soudal - Quick Step versterkt zijn klimtrein met Valentin Paret-Peintre, de flinterdunne Fransman van Decathlon-AG2R die dit voorjaar een etappe won in de Giro. Ancien Wout Poels is een optie.

 

Het klassieke blok en het middenveld krijgen een impuls met Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) en Dries Van Gestel (TotalEnergies). Victor Campenaerts sloeg een aanbod af.

 

Wie verlaat het blauwe nest? Kasper Asgreen zit al een tijdje op de wip en wordt het hof gemaakt door Uno-X, Julian Alaphilippe kan kiezen uit het kransje Franse ploegen en lonkt ook naar Tudor en Q36.5, maar Patrick Lefevere wil nog altijd praten met zijn (voormalige) chouchou.

 

Klimmers Jan Hirt (Israel-Premier Tech) en Fausto Masnada (Q36.5) zwaaien de Wolfpack uit.

Blijft Julian Alaphilippe of verlaat hij toch Soudal-Quick Step?

Lotto - Dstny heeft diep in de buidel moeten tasten om goudhaantjes als Arnaud De Lie en Maxim Van Gils aan boord te houden.

 

Naast Pascal Eenkhoorn hebben ook  Victor Campenaerts (Visma-Lease a Bike) en  Florian Vermeersch (UAE) een afrit genomen. De gps van Andreas Kron is er nog niet uit.

 

Bij Intermarché-Wanty beweegt er voorlopig niet te veel,  Alpecin-Deceuninck heeft zijn slag al thuisgehaald met de verlengingen van Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel. 

 

Søren Kragh Andersen laat zich verleiden door Lidl-Trek,  Kaden Groves moet de nieuwe sprinter van Astana worden en Axel Laurance wil bij Ineos meer vrijheid afdwingen. 

Astana hoopt op Kaden Groves als vervanger van Mark Cavendish.

Red Bull shopt in Nederland

Wat gebeurt er bovenaan de piramide? UAE Team Emirates strikt dus Vermeersch en hengelt ook Jhonatan Narvaez (Ineos) binnen.

 

Bij de vertrekkers zien we Marc Hirschi (Tudor) en Finn Fisher-Black (?). Blijft de mogelijke contractbreuk van Juan Ayuso richting Movistar louter een gerucht?

 

Visma-Lease a Bike hevelt met Tijmen Graat, Menno Huising, Matthew Brennan en Jorgen Nordhagen 4 renners uit de beloftekern over. 

 

Dat viertal wordt aangevuld met Campenaerts, puncher Axel Zingle en Simon Yates, plan B voor de grote rondes. 

Simon Yates trekt naar Visma-Lease a Bike.

Bij de Nederlandse vertrekkers rekenen we Koen Bouwman (Jayco-AlUla) en het drietal Mick van Dijke, Tim van Dijke en Jan Tratnik. De vleugels van dat trio landen bij Red Bull-Bora-Hansgrohe.

 

Daar wordt er volop geshopt met ook nog voorjaarsrevelatie Laurence Pithie, de Spaanse beul Oier Lazkano en Giro-ontdekking Giulio Pellizzari.

 

De nieuwe supermacht wil af van klanten als Emanuel Buchmann, Maximilian Schachmann (Jayco-AlUla?) en Sergio Higuita. Misschien volgen sommige renners wel het voorbeeld van ploegmaat Bob Jungels.

Omloop-winnaar Jan Tratnik volgt met een jaartje vertraging het voorbeeld van Primoz Roglic.

Mandje van Lidl-Trek is nog niet vol

De Luxemburger verkast naar Ineos Grenadiers, waar jonkie Peter Oxenberg Hansen is aangekondigd en ook Laurance, Samuel Watson en Victor Langelotti in de pijplijn zitten. Ethan Hayter zou een van de voornaamste vertrekkers zijn.

 

Lidl - Trek was vorig jaar koopziek, maar houdt zijn boodschappenlijstje voorlopig beperkt. Kragh Andersen en Lennard Kämna (RB-Bora-Hansgrohe) zijn alvast afgerond. 

 

Voor de rest zou vooral de kaart van de jeugd getrokken worden: goudklompje Albert Philipsen wordt prof, Tim Torn Teutenberg en Jakob Söderqvist promoveren vanuit de opleidingsploeg.

Rittenkaper Lennard Kämna ligt al een tijdje in de lappenmand na een zware val op training.

Dreun voor Groupama-FDJ

Bij de Franse ploegen beweegt er ook het een en ander.

 

Iedereen lonkt naar Alaphilippe, maar bij Groupama - FDJ balen ze dat ze naast Pithie ook Lenny Martinez uit handen moeten geven. De nieuwe Franse hoop kiest voor de centen van Bahrain Victorious.

 

Guillaume Martin zou voortaan filosoferen bij Groupama, Cofidis lonkt naar Dylan Teuns. Onze landgenoot kan ook blijven bij Israel-Premier Tech, waar naast Hirt ook Aleksej Loetsenko gesignaleerd wordt. 

 

Decathlon-AG2R, tot slot, ziet Ben O'Connor voor de Australische link met Jayco - AlUla kiezen.

Naast Laurence Pithie vertrekt ook Lenny Martinez bij Groupama-FDJ.

Demi Vollering duwt de molen bij de vrouwen in gang

Ook bij de vrouwen is de markt volop in beweging. Demi Vollering is de spilfiguur. De Nederlandse beproeft haar geluk voortaan bij FDJ - Suez, waar ook Juliette Labous wordt aangekondigd.

 

Bij de Franse vrouwen vertrekt boegbeeld Cecilie Uttrup Ludwig. De Deense is samen met sprintster Chiara Consonni op weg naar Canyon - SRAM Generation.

 

SD Worx-Protime haalt Anna van der Breggen uit haar pensioen, maar verliest naast Vollering mogelijk ook Marlen Reusser (Movistar) en Niamh Fisher-Black.

 

De kiwi trekt naar Lidl-Trek, waar ook Riejanne Markus en Emma Norsgaard kunnen tekenen. Ze palmen het budget in dat Elisa Longo Borghini heeft vrijgemaakt met haar vertrek naar UAE.

 

Bij Visma-Lease a Bike doen ze een gooi naar Tour-winst met comebackvrouw Pauline Ferrand Prevot.

 

En bij AG Insurance-Soudal kunnen ze pronken met Urska Zigart, de partner van Tadej Pogacar.

Pauline Ferrand-Prévot wisselt haar mountainbike weer in voor haar wegfiets.