red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 1-2
België Tsjechië 1-1
België Denemarken 0-3
Spanje België 2-0
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 6 5 0 1 +13 15
2. Denemarken 6 4 0 2 +6 12
3. België 6 1 1 4 -13 4
4. Tsjechië 6 1 1 4 -6 4

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

EK-ticket motiveert Red Flames in cruciaal tweeluik: "Teleurstelling moet nu brandstof geven"

 di 9 juli 2024 18:17

Eenvoudig wordt het niet, maar de Red Flames dromen nog altijd van een rechtstreeks EK-ticket. Een zege tegen Denemarken is vrijdag alvast een belangrijke voorwaarde. "Zolang het kan, moeten we erin geloven", zegt Justine Vanhaevermaet.

Veel vakantie hebben de Red Flames niet gekregen, maar een EK-ticket zou het gebrek aan rust waarschijnlijk wel goedmaken.

 

De opdracht is duidelijk: de Flames moeten vrijdag op Stayen winnen van Denemarken om de 2e plek in de EK-voorronde over te nemen. Vier dagen later is alles dan nog mogelijk in hun laatste kwalificatieduel tegen het ongeslagen Spanje.

 

"We gaan vol voor de drie punten tegen Denemarken", is Justine Vanhaevermaet duidelijk. Bondscoach Ives Serneels knikt goedkeurend. "Als we winnen hebben we op papier nog alles in handen."

 

Het klinkt eenvoudig, maar in Denemarken gingen de Flames wel met 4-2 onderuit in april. "We moeten meer intensiteit en durf tonen", zegt Vanhaevermaet. "We weten dat de Denen goed aan de bal zijn. Ze hebben een pak ervaring en dat moeten we matchen."

Dat de Red Flames op achtervolgen zijn aangewezen in de EK-voorronde, ligt vooral aan het 1-1-gelijkspel tegen Tsjechië in de vorige interlandperiode.

 

"Op papier was dat de minst goede tegenstander uit onze poule. Als je dan 4 op 6 haalt in plaats van 6 op 6, is dat een domper. Die teleurstelling moet ons nu brandstof geven", aldus Vanhaevermaet.

 

Dat daarna nog een beslissend duel volgt tegen Spanje, houdt de Flames nog niet bezig. "Alleen Denemarken telt", maakt Serneels duidelijk waar de focus ligt.

 

"We kijken alleen naar vrijdag", vult Vanhaevermaet aan. "We gaan voor de drie punten en dan zien we wel. Zolang de 2e plek kan, moeten we erin geloven."

 

De nummer twee in de groep plaatst zich samen met Spanje rechtstreeks voor de eindronde van het EK in 2025 in Zwitserland. De nummers drie en vier in de groep spelen barragewedstrijden tegen teams uit de B- en/of C-League.

150e cap voor Cayman

Voor Janice Cayman wordt de match tegen Denemarken extra speciaal, want de 35-jarige recordinternational staat voor haar 150e cap. Tine De Caigny kan haar 100e interland spelen voor de Red Flames.

 

De Belgische voetbalbond zal Cayman vrijdagavond in Sint-Truiden alvast in de bloemetjes zetten voor de EK-kwalificatiewedstrijd. "Ze is een fantastische speelster en persoon. Ik heb zoveel bewondering voor haar", zei Vanhaevermaet.

 

Cayman verlengde vorige maand haar contract bij Leicester City met één seizoen. Ze kan al terugblikken op een rijkgevulde carrière. Ze speelde eerder lange tijd in Frankrijk (FCF Juvisy, Montpellier en Olympique Lyon) en de Verenigde Staten (Florida State Seminoles, Pali Blues, Western New York Flash).