Eliott Crestan liep Belgisch record van legendarische Ivo Van Damme van de tabellen: "Zat er wat aan te komen"

 ma 8 juli 2024 15:29
Eliott Crestan
Eliott Crestan komt over de finish in Luik.

Het heeft 48 jaar geduurd, maar de betreurde Ivo Van Damme is niet langer Belgisch recordhouder op de 800 meter. Zijn toptijd uit 1976 werd zondag in Parijs van de tabellen gelopen door Eliott Crestan. "Het zat er een beetje aan te komen", zegt atletiekkenner Wilfried Meert.

Bijna 50 jaar heeft de toptijd van Ivo Van Damme (1'43"86) dus standgehouden. "Het werd wel stilaan tijd dat het record verbeterd werd", glimlacht Wilfried Meert, de voormalige organisator van de Diamond League-meeting in Brussel die vernoemd werd naar de betreurde Van Damme, die enkele maanden later verongelukte.

 

"De toppers van toen, zoals Sebastien Coe of Steve Ovett, zeiden destijds allemaal dat Van Damme voor wereldrecords zou gaan zorgen op de 800 meter en de 1.500 meter. Ivo was een superkampioen. Maar iedereen weet hoe het afgelopen is. Het is er helaas nooit van gekomen."

 

En zo bleef Van Dammes tijd tot gisteren het Belgisch record op de 800 meter. Een kenner als Meert is niet verrast door de prestatie van Crestan. "Het zat er een beetje aan te komen. Een dag of 10 geleden was hij in Madrid al dicht in de buurt", merkt Meert op.

Eliott haalde ooit brons op het WK voor junioren en won later ook brons op het WK indoor. Dat zijn wel signalen dat je iets in je mars hebt.

Wilfried Meert

Zondag in Parijs trof Crestan de ideale omstandigheden. Het resultaat: 1'42"43, een flink stuk sneller dan Van Damme in 1976. "Het was gewoon wachten op de juiste wedstrijd en in Parijs heeft hij de race van zijn leven getroffen. De top 8 liep daar allemaal een persoonlijk record."

 

Crestan kampte in het verleden vaak met blessures, maar dat lijkt nu achter de rug. "Hij heeft zijn medische begeleiding herbekeken en traint nu al enkele maanden blessurevrij. En dan volgen ook de resultaten."

 

"Eliott is een jongen met veel talent. Hij haalde ooit brons op het WK voor junioren en won later ook brons op het WK indoor. Dat zijn wel signalen dat je iets in je mars hebt."

 

Wat mogen we van hem verwachten op de Olympische Spelen? "Daar zal de concurrentie nog veel zwaarder zijn, maar ik denk dat hij nog reserve heeft. Hopelijk kan hij zich plaatsen voor de finale en dan kan er veel gebeuren", is Meert hoopvol.

Crestan (rechts) liep gisteren het Belgisch record van Van Damme van de tabellen: 1'42"43
Gerelateerd:
Bert en Bavo gaan Olympisch
Bavo en Bert bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Parijs met Belgische topsporters. Samen leren ze de atleet én zijn of haar discipline kennen. Bloed, veel zweet en tranen verzekerd.
9 afleveringen