Sven Nys over de dood van André Drege: "Als papa van Thibau bid ik voortdurend dat hem niets overkomt"

 za 6 juli 2024 21:53
Drege
André Drege tijdens de proloog van de Ronde van Oostenrijk.

Terwijl de blik van de hele wielerwereld op de Ronde van Frankrijk is gericht, vond in de Ronde van Oostenrijk een drama plaats. Het overlijden van de Noor André Drege is een pijnlijke herinnering dat de Dood nog altijd meerijdt in de koers. Christophe Vandegoor en Sven Nys vragen zich in hun Tourpodcast af of het ooit mogelijk wordt om dit te vermijden.

Iets meer dan een jaar geleden was de wielerwereld in shock na de dood van de talentvolle Gino Mäder. Helaas geen alleenstaand geval, zo weten ook de families van onder meer Bjorg Lambrecht, Michael Goolaerts en Wouter Weylandt.

Helaas ook niet het laatste geval, zo weten we sinds vandaag. In de Ronde van Oostenrijk kwam de 25-jarige Noor André Drege om het leven bij een val in de afdaling van de Grossglockner.

"Het gebeurt nog altijd veel te vaak, jonge mensen die sterven bij het uitoefenen van hun passie", zegt Christophe Vandegoor in de dagelijkse Tourpodcast.

 

Wat moet er veranderen om nog meer doden in de koers te voorkomen? Dat is dan ook de logische vraag.

 

"Het is hard om te zeggen, maar ik denk niet dat we het ooit kunnen uitsluiten", zegt Sven Nys. "Wielrennen is misschien de gevaarlijkste sport die er is."

 

"De snelheid is omhoog gegaan, het materiaal is steeds lichter geworden, ..."

 

"We komen al van heel ver en hebben al veel inspanningen geleverd, met signalisatie bijvoorbeeld. Maar ik vrees dat we niet alles kunnen uitsluiten. Renners rijden op de openbare weg, je kunt altijd een bocht verkeerd inschatten."

 

Christophe Vandegoor herinnert zich de woorden van Jonas Rickaert. "Hij zei dat er in de aanloop naar een sprint zoveel wordt geduwd, getrokken, gekwakt, ... Allemaal dingen die we niet zien."

 

"Het zijn renners die weten dat een zege op dit toneel een wereld van verschil kan maken. Een hogere status, een transfer naar een betere ploeg, ..."

Nys
Sven en Thibau Nys

Hoe een vader lijden kan

Sven Nys is niet alleen zelf ex-renner, hij is ook de vader van een huidige profrenner. "Als ouder zit ik elke dag dat Thibau een wedstrijd op de weg rijdt te bidden en te beven."

 

"Ik hoop voortdurend dat hem niets overkomt. Dat heb ik bijvoorbeeld niet als hij in het veld rijdt."

 

Sven praatte met zijn zoon al over het gebruik van airbags, een van de mogelijke vernieuwingen die voor meer veiligheid moeten zorgen. "Dat zou zeker zinnig zijn, maar ik heb er nog geen goed model van gezien voor profrenners."

 

"Je moet toch iets hebben waarmee je onder je wielershirt nog kunt ademen en waarbij je niet het gevoel hebt dat je ontploft als je hartslag 190 is. Ze zullen dat zeker ooit ontwikkelen en op termijn misschien zelfs verplichten, zoals ooit de helm."

 

Maar er zijn ook zaken die ze nu al kunnen aanpakken. "Er is een zoektocht om alles sneller te maken, maar ze zouden beter moeten letten op de limieten."

 

Nys geeft de steeds smaller wordende stuurtjes als voorbeeld. "Je vangt er iets minder wind door en gaat dus sneller, maar je bent er ook minder behendig door. Het risico op valpartijen is dus groter."

 

"Dat is iets waar ze nu al naar kunnen kijken. Al blijf ik erbij dat je ongelukken nooit helemaal kunt uitsluiten."

Gerelateerd: