Van de hemel naar de hel. Je zou maar Joachim Andersen zijn. Het was de dekselse chip in de bal die de Deen op amper 2 minuten tijd volledig de das om deed. Het panel van Karl Vannieuwkerke had gemengde gevoelens bij zulke toestanden.
"De chip registreert het moment waarop de bal de voet verlaat", legt Gert Verheyen uit.
"Ik heb het daar wat moeilijk mee als het over zoiets kleins gaat", klonk het bij Verheyen in de analyse van Duitsland-Denemarken.
Gast Sep Vanmarcke sprong wel meteen in: "Het is eerlijk", zei hij resoluut.
"Vroeger gebeurde dat manueel met frames om te controleren wanneer de bal vertrok, in België gebeurt dat nu nog", duidt Wesley Sonck. "Als dat een milliseconde later is..."
Met het huidige systeem gaan we het echter nooit met 100% zekerheid weten, dat kan niet.
Het systeem met frames heeft dus duidelijk zijn beperkingen. Dat bevestigt ook Karl Vannieuwkerke.
"Je hebt maar 25 frames in een seconde. Dus als dat vroeger dan handmatig gebeurde, dan was dat vaak niet helemaal correct."
"Volgend jaar zou er in onze eigen competitie een ander systeem komen. Nog niet helemaal hetzelfde als op dit EK, maar al wel beter dan vorig jaar", vertelt Gert Verheyen. "Met het huidige systeem gaan we het echter nooit met 100% zekerheid weten, dat kan niet."
Pechvogel Andersen
De buitenspelbeslissing mag dan wel correct zijn, toch stoort er de analisten nog iets.
"Je hebt die enorme vreugde die dan plots weer in het water valt", zucht Vannieuwkerke.
"Ongelooflijk spijtig", vindt ook Verheyen, die medelijden heeft met schlemiel in kwestie Joachim Andersen. De Deen veroorzaakte namelijk enkele minuten later ook nog een penalty na ongelukkig hands.
"Het is nog erger voor die jongen. Ongelooflijk om de beide zaken op zo'n korte tijd voor te hebben."
En weer was de chip de boosdoener.
"De baan van de bal verandert niet eens zo hard bij het handcontact", klinkt het bij de analist. "Maar opnieuw is de chip bepalend. Zonder die chip was hij er misschien nog mee weggekomen."