Romelu Lukaku verdeelt Sporza-panel, maar Wesley Sonck breekt lans voor de spits: "Er is nooit aansluiting"

 do 27 juni 2024 11:43
Deze fans staan duidelijk nog achter Romelu Lukaku.
Deze fans staan duidelijk nog achter Romelu Lukaku.

In 2 van hun 3 groepswedstrijden op het EK voetbal hebben de Rode Duivels niet kunnen scoren. Ook woensdag tegen Oekraïne bleef de nul op het bord en dan wordt er al snel naar diepe spits Romelu Lukaku gekeken. Zijn prestatie tegen de Oekraïners verdeelde ook de analisten in de Sporza-studio, al brak de meerderheid wel een lans voor de aanvaller.

Neen, het is voorlopig nog niet het toernooi geweest van Romelu Lukaku. Het zat de aanvaller voorlopig ook nog niet mee, met liefst 3 afgekeurde goals. Ook tegen Oekraïne kon hij niet écht zijn stempel drukken. Analiste Imke Courtois had er meer van verwacht.

 

"Hij moet sneller naar de eerste zone komen en de bal verwachten", klonk het in de Sporza-studio. "Hij heeft toch genoeg feeling om voor zijn man te komen. Hij is genoeg echte spits om te weten wanneer hij moet gaan."

 

Collega-analisten Wesley Sonck en Frank Boeckx gaven tegengas. Sonck, met zijn verleden als aanvaller, nam het op voor Lukaku.

 

"Hij is groot en sterk en misschien moet hij wat meer anticiperen. Maar hoe makkelijk is het om hem op te vangen als hij alleen in de zestien staat? Er is nooit aansluiting. Niemand infiltreert vanuit het middenveld", merkt Sonck op.

Gelukkig is Lukaku dan nog zo'n topspits dat hij eigenlijk op zijn eentje voor gevaar kan zorgen. Veel andere spitsen zouden dat nooit kunnen.

Hein Vanhaezebrouck

Franck Boeckx sluit zich daarbij aan. "Lukaku moet opboksen tegen drie verdedigers. Dan kun je niet verwachten dat hij makkelijk doelpunten kan maken. Ja, er waren mogelijkheden waarbij het niet goed uitgespeeld was, maar het was geen dankbare match voor hem."

 

Dat Lukaku nauwelijks een bruikbare bal kreeg, wijt Hein Vanhaezebrouck aan de veldbezetting. "De Rode Duivels stonden veel te laag. Het is logisch dat als je met 6 spelers heel laag blijft in de opbouw, dat je dan onvoldoende mensen voorin hebt", vertelt Vanhaezebrouck.

 

Ook hij spreekt zijn steun uit voor Lukaku. "Die stond nu vaak tegen 2, 3 of zelfs 4 Oekraïners. Dan ga je weinig gevaar kunnen creëren. Gelukkig is Lukaku dan nog zo'n topspits, zo'n beer, dat hij eigenlijk op zijn eentje voor gevaar kan zorgen. Veel andere spitsen zouden dat nooit kunnen."

 

"Ik denk dat het voor Lukaku niet leuk is om zo te spelen", besluit Boeckx. "Voor het toernooi zei iedereen dat we een fantastisch aanval hebben, maar dat er vragen waren bij de verdediging. Dan denk ik: laten we aanvallen. Maar we hebben eigenlijk het tegenovergestelde gedaan."

Gerelateerd: