Engeland topfavoriet voor eindwinst, Duivels niet kansloos tegen Frankrijk volgens supercomputer

 do 27 juni 2024 15:17
Koen Casteels en co. hebben net geen 1/3 kans om door te stoten tegen Frankrijk.

Toen waren ze nog met 16. Het doek is gevallen over de groepsfase en de weg naar de finale is bekend. Tijd voor de supercomputer van Opta om weer met cijfers te goochelen. De belangrijkste vaststelling: Engeland blijft op 1 en de kansen van ons land slinken, al zijn de Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk.  

Na de groepsfase is de supercomputer van statistiekenbureau Opta er weer als kippen bij om de kansen van de resterende landen in te schatten. 

 

Op eenzame hoogte vinden we Engeland. Het prijkt net zoals voor het toernooi op plaats 1 met een winstkans van 20%.

 

Hoewel het spel van de spelers van Southgate tot dusver niet kon bekoren, strafte de computer The Three Lions niet af. Daar zit hun "makkelijke" tabelhelft ongetwijfeld voor iets tussen. 

 

Nieuwkomer in de top 3 is Spanje. Lamine Yamal en co. kon de computer wel smaken. De 9 op 9 torpedeerde de Europees kampioen van 2008 en 2012 meteen naar plek 2. 

De goudhaantjes van Frankrijk daarentegen zijn heel wat van hun pluimen verloren. Zij hebben nog maar 13,4% kans op de beker in plaats van de vooraf voorspelde 19,1%. 

De huidige kansen (rood) van de landen ten opzichte van de kansen vooraf (paars).

België niet kansloos tegen Les Bleus

Wie vooraf de Belgen geen kans geeft tegen Frankrijk, krijgt lik op stuk van de Opta-computer.

 

Ons land is weliswaar in het nadeel, maar het systeem gunt de Rode Duivels toch 32,1% kans om door te stoten naar de kwartfinale.

 

Dat de trofee na 14 juli naar België komt, geeft het statistiekenbureau maar 2,3% kans. Alles is beter dan 0%, toch? 

 

Voor eindwinst moet België wel nog 8 andere landen voor zich dulden waaronder Oostenrijk, Italië en Nederland. Alle 3 te vinden aan de andere kant van de tabel. 

Gerelateerd: