Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Remco Evenepoel heeft vertrouwen opgekrikt voor de Tour: "Ik heb een betere vorm te pakken"

 wo 26 juni 2024 17:57
Remco Evenepoel.

Over 3 dagen begint Remco Evenepoel (24) aan zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ontspannen, met een glimlach en met een helder discours sprak hij met onze reporter in Firenze. "We hebben altijd gezegd dat we dromen van de top 5. Dat is een mooi doel, maar het is nog altijd maar mijn eerste Tour."

Een halfuurtje voor de aftrap van Oekraïne-België op het EK begon Remco Evenepoel aan zijn interviewronde.

 

"Of ik zelf dat uur gekozen heb? Neen, onze Engelse perschef heeft beslist en Engeland heeft gisteren al gespeeld, hé", lachte een ontspannen Evenepoel.

 

Bij de Duivels zijn er verwachtingen, bij Evenepoel uiteraard ook. Wanneer zal hij tevreden zijn na zijn debuut in de Tour? "Sowieso wil ik een etappe winnen, dat is duidelijk."

 

"Voor de rest hoop ik dat ik niet in de problemen geraak en wil ik dag per dag bekijken. We hebben altijd gezegd dat we dromen van de top 5. Dat is een mooi doel, maar het is nog altijd maar mijn eerste Tour."

 

"Het is moeilijk om er verwachtingen op te plakken. We mogen ambitieus zijn, maar het is mijn eerste Tour. Het wordt afwachten", bleef hij diplomatisch. 

Ik heb gedaan wat een prof moet doen om hier in topvorm te geraken. Normaal zou het sowieso beter moeten zijn dan in de Dauphiné.

Remco Evenepoel

De generale repetitie in de Dauphiné was er eentje met ups en downs. Staat er zaterdag in Firenze een andere Evenepoel klaar? "Er is sowieso een verschil, anders zou ik het niet goed gedaan hebben."

 

"In hoeverre ik verbeterd ben, dat moet ik voelen in de koers. Ik heb mijn trainingen goed kunnen afwerken, ik heb me goed gesoigneerd en voor de rest heb ik geprobeerd om hier zo goed mogelijk aan de start te staan."

 

"Of het een race tegen de klok was? Neen, niet echt. Ik had best wat geduld, al is het soms handiger om geen achterstand te moeten inhalen. Maar als het nodig is, dan is het maar zo."

 

"Ik heb mijn best gedaan en dan moet ik er klaar voor zijn, hoop ik. Ik heb vertrouwen gehad in het proces."

 

"Ik heb gedaan wat een prof moet doen om hier in topvorm te geraken. Normaal zou het sowieso beter moeten zijn dan in de Dauphiné, maar er kunnen altijd verrassingen uit de lucht vallen."

In de Dauphiné droeg Remco Evenepoel even de gele trui.

Top vanaf rit 14

Het openingsweekend in Italië lijkt spek voor de bek van de kopman van Soudal - Quick Step. "Maar het is geen eendagskoers, hé", tempert hij. "Het is de eerste dag van een grote ronde en dat is nog altijd iets anders. Het vergt een andere aanpak."

 

"We moeten sowieso overleven en ik mag geen tijd verliezen. Of ik ook tijd kan winnen? Ik weet niet of dat nodig is met alles wat nog komt. Hopelijk zijn er geen problemen."

 

Vooral in de derde week moet er nog flink geklommen worden. Zijn die klimmersbenen beter dan ze in de Dauphiné aanvoelden?

 

"Mijn vertrouwen is groter dan voor de Dauphiné. Ik heb een betere vorm te pakken en ik sta iets lichter. Dat is alleen maar positief voor de bergen."

Ik moet zeker tijdens de eerste week nog groeien. Het is daar de perfecte week voor met een lastige start en enkele overgangsetappes. Dan hoop ik vanaf rit 14 naar Pla d'Adet in de Pyreneeën top te zijn.

Remco Evenepoel

"Het zou goed moeten zijn. Hoe goed, dat leren we in de koers. Gewoon goed zijn is hier niet goed genoeg. Je moet top zijn om mee te doen voor de prijzen."

 

Het zwaartepunt ligt in de slotweek en dat zint Evenepoel wel. "Ik moet zeker tijdens de eerste week nog groeien. Het is daar de perfecte week voor met een lastige start en enkele overgangsetappes. Die is ideaal om naar mijn topniveau te groeien."

 

"Dan hoop ik vanaf rit 14 (Pla d'Adet in de Pyreneeën) top te zijn. De laatste week wordt heel belangrijk."

 

En Evenepoel hoopt dan te kunnen rekenen op een sterke ploeg. "We moeten geduldig zijn en de dagen waarop we het kalmer kunnen doen, moeten we gebruiken als snipperdagen."

 

"We hebben met mannen als Mikel Landa en Gianni Moscon veel ervaring en ik hoop dat iedereen op de afspraak is als het moet."

Krijgen we dit beeld ook te zien in de Tour?

Real Madrid

Over een topfavoriet hoeft Remco Evenepoel niet lang na te denken. "Ik denk dat Tadej Pogacar na 2 jaar zonder eindwinst gebrand is op de zege. Hij zal zeer gemotiveerd aan de start staan. Hij is voor mij de grote favoriet."

 

Boezemt zijn team angst in? "Dat is een groot woord, maar het is het Real Madrid van de koers. Of het een voordeel is, zullen we zien. Het kan ook nadelen hebben, maar ze zullen wel weten wat ze doen."

 

"Ze zullen de Tour bepalen", sloot Evenepoel af. "Wat Visma-Lease a Bike vorig jaar gedaan heeft met UAE, zal nu omgekeerd zijn."

 

"Pogacar zal zijn fysieke voorsprong willen gebruiken tegenover Jonas Vingegaard. We mogen oorlog vanaf dag 1 verwachten."

Gerelateerd:
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
29/06 Firenze - Rimini
Semi Bergetappe
206 km
Romain Bardet
Romain Bardet
2
30/06 Cesenatico - Bologna
Semi Bergetappe
199,2 km
Kévin Vauquelin
Tadej Pogacar
3
01/07 Piacenza - Turijn
Vlak
230,8 km
Biniam Girmay
Richard Carapaz
4
02/07 Pinerolo - Valloire
Bergetappe
139,6 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
5
03/07 Saint-Jean-de-Maurienne - Saint-Vulbas
Vlak
177,4 km
Mark Cavendish
Tadej Pogacar
6
04/07 Mâcon - Dijon
Vlak
163,5 km
Dylan Groenewegen
Tadej Pogacar
7
05/07 Nuits-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin
tijdrit
25,3 km
Remco Evenepoel
Tadej Pogacar
8
06/07 Semur-en-Auxois - Colombey-les-Deux-Églises
Semi Bergetappe
183,4 km
Biniam Girmay
Tadej Pogacar
9
07/07 Troyes - Troyes
Vlak
199 km
Anthony Turgis
Tadej Pogacar
rustdag 08/07
10
09/07 Orléans - Saint-Amand-Montrond
Vlak
187,3 km
Jasper Philipsen
Tadej Pogacar
11
10/07 Évaux-les-Bains - Le Lioran
Semi Bergetappe
211 km
Jonas Vingegaard
Tadej Pogacar
12
11/07 Aurillac - Villeneuve-sur-Lot
Semi Bergetappe
203,6 km
Biniam Girmay
Tadej Pogacar
13
12/07 Agen - Pau
Vlak
165,3 km
Jasper Philipsen
Tadej Pogacar
14
13/07 Pau - Pla d'Adet
Bergetappe
151,9 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
15
14/07 Loudenvielle - Plateau de Beille
Bergetappe
197,7 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
rustdag 15/07
16
16/07 Gruissan - Nîmes
Vlak
188,6 km
Jasper Philipsen
Tadej Pogacar
17
17/07 Saint-Paul-Trois-Châteaux - Superdévoluy
Semi Bergetappe
177,8 km
Richard Carapaz
Tadej Pogacar
18
18/07 Gap - Barcelonnette
Semi Bergetappe
179,5 km
Victor Campenaerts
Tadej Pogacar
19
19/07 Embrun - Isola 2000
Bergetappe
144,6 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
20
20/07 Nice - Col de la Couillole
Bergetappe
132,8 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
21
21/07 Monaco - Nice
tijdrit
33,7 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar