Domenico Tedesco neemt geen rekenmachine mee naar beslissend duel tegen Oekraïne: "We starten om te winnen"

 di 25 juni 2024 19:02

Do-or-die voor de Rode Duivels woensdag. Op de slotspeeldag van de groepsfase wacht een nerveus duel tegen Oekraïne, dat de uitkomst van de poule nog alle richtingen kan uitsturen. "Ik zie geen enkele reden om zonder vertrouwen te starten, maar in het voetbal ben je nooit zeker", bleef Domenico Tedesco voorzichtig.

Nergens beter dan thuis?

Domenico Tedesco zal het hopen. De bondscoach van de Duivels vat het cruciale duel tegen Oekraïne aan op vertrouwde grond. Hij groeide op in Aichelberg - zo'n 25 kilometer van Stuttgart, een club waar Tedesco vele matchen als fan beleefde en als jeugdtrainer zijn eerste stapjes bij een profclub zette.

 

"Ik ben hier groot geworden", mijmerde Tedesco op de persconferentie. "Mijn eerste match in een voetbalstadion was er eentje van VfB Stuttgart. Het wordt dus bijzonder voor mij. Er zullen ook veel vrienden en familieleden in het stadion zitten."

 

Maar meer dan het verleden is Tedesco nu bezig met de nabije toekomst.

Woensdagavond zal de clash tegen Oekraïne bepalen welke richting het EK van de Duivels nog uitgaat. In het meest pessimistische scenario is dat huiswaarts, maar ook groepswinst is nog een reële optie.

Ik kan jullie niet het recept geven van hoe je gelijkspeelt mochten we aan één punt genoeg hebben.

Domenico Tedesco

Aangezien alle teams in de poule met 3 punten aan de slotspeeldag starten, belooft het sowieso een thriller te worden. Een scenario waarin teams op een bepaald moment zelfs baat hebben bij een gelijkspel - hallo salonremise - valt niet uit te sluiten.

 

Toch wil Tedesco niet te veel rekenen.

 

"Of dit een moeilijk scenario is? (schudt het hoofd) Net heel gemakkelijk. Kijk, ik kan jullie niet het recept geven van hoe je gelijkspeelt mochten we aan één punt genoeg hebben. We starten om te winnen."

 

"Het is dus heel easy. We kunnen echt niet op voorhand beginnen te rekenen. Maar mocht het nodig zijn, weten we in de laatste 10 minuten wel wat we moeten doen om een resultaat vast te houden. Maar voor de aftrap is het zeker geen mentaal issue."

Geen volkslied meer

De bondscoach gaf overigens wel toe dat hij het resultaat in Roemenië - Slovakije op de voet zal volgen.


"Het zou niet slim zijn om er niét van op de hoogte te zijn. Maar eigenlijk moeten we gewoon focussen op onze eigen prestatie en dan komt het resultaat vanzelf wel. Ik zie geen enkele reden om straks niet met vertrouwen te starten. Al ben je in het voetbal nooit zeker. Sowieso zullen we een goede prestatie nodig hebben, want Oekraïne heeft een prima team."


Nog dit: een aandachtige collega was opgevallen dat Tedesco het Belgische volkslied voor de eerste groepsmatch tegen Slovakije luidkeels meezong. Tegen Roemenië was dat plots niet meer het geval.

 

"Ik vind het een mooi lied. (lacht) Maar ik zong het de eerste keer hard mee en we verloren, dus ik heb het tegen Roemenië niet meer meegezongen."

Het zou te makkelijk zijn voor mij om te zeggen dat de VAR iets negatiefs is.

Domenico Tedesco

Maar gaat de coach straks wel nog juichen als de Duivels scoren? Door de VAR zag Tedesco de voorbije matchen al drie keer een vreugdekreet veranderen in een vloek.

 

"Ik moet toegeven dat ik na de derde afgekeurde goal van Lukaku, niet meteen hard heb gejuicht bij de goal van De Bruyne", grijnsde Tedesco, die zich wel nog steeds voorstander toonde van de videoref.

 

"Het zou te makkelijk zijn voor mij om te zeggen dat de VAR iets negatief is. Als het offside is, dan is het offside. Ook als dat slechts één millimeter is, dat moeten we aanvaarden. We hebben het volle vertrouwen in de VAR en de scheidsrechters. Ik geloof in fair play. En hopelijk hebben wij ook eens een beslissing in ons voordeel."

Amadou Onana: "Ik leef in een droom"

Ook Amadou Onana doet niet aan rekenen. "Ik denk niet dat iemand daarmee bezig is", was hij duidelijk op de persconferentie. "We willen gewoon doorstoten."

 

En met welke kompanen op het middenveld hij dat moet doen, maakt Onana duidelijk niet uit. "Ik sta daar hoe dan ook met 2 spelers van wereldklasse. Daar geniet ik echt van."

 

"Ik leef ook gewoon in een droom. De jongens met wie ik nu op het veld sta, zijn de idolen uit mijn jeugd. Kevin, Romelu ... Ze verdienen het om de Gouden Generatie genoemd te worden"

 

Over die laatste had Onana trouwens nog lof. "Zonder zijn goals in de kwalificaties hadden we hier nooit gestaan", vertelde hij meteen over Lukaku. "Hij weet hoe hij met druk om moet gaan. Ik maak me geen zorgen over zijn afgekeurde goals."

 

"En onze borst-tegen-borstviering? Die deden we vaak op training en nu ook in de match. Het is een cool moment en zorgt voor een leuke foto, niet?", lachte hij.

Gerelateerd: