Lotte Kopecky glundert met 4e tricolore: "Ik rijd nog 60 km naar huis nu, met het oog op de Olympische Spelen"

 zo 23 juni 2024 14:40
" "
Het was een leuk parcours in Zottegem, vond de wereldkampioene: "Ik kon er mijn krachten op kwijt."

Lotte Kopecky kwam, zag en overwon. Er stond geen maat op de wereldkampioene op het BK in Zottegem. "Het was een fijne dag", sprak Kopecky na haar 4e titel in 5 jaar. Een die ze nog wat langer zou maken. "Ik rijd nog 60 km naar huis. Die voel je na zo'n overwinning niet."

Het BK was een demonstratie van Lotte Kopecky. "Het was een heel leuk parcours, eentje waarop je je krachten kwijt kon en de concurrentie kon afmatten", vertelde ze in het flashinterview.

Ze had de hele koers onder controle. "Het was berekend. En het was ook fijn om na de eerste helling met een kleiner groepje weg te kunnen zijn. Dat is beter te controleren. De plaatselijke omlopen waren ideaal voor mij."

Vorig jaar won ze in de massaspurt, nu ging ze voor een solo van 33,8 km. "Als je  alleen bent, ben je zeker, hé. Het was een fijne dag."

"Het was ook dorstig weer", lachte ze over de eerste echt warme dag.

Het was een parcours waarop je je krachten kwijt kon en de concurrentie afmatten.

Lotte Kopecky

Nog 60 km bijtrainen

Kopecky telt nu net als Jolien D'hoore 4 nationale wegtitels, enkel Nicole Van den Broeck in de jaren 70 deed beter. "Ik ben daar niet echt mee bezig. Elke titel blijft mooi. Het is altijd speciaal om de nationale driekleur aan te trekken."

Na de podiumceremonie trok ze met haar driekleur naar de Sporza-studio. Al die nationale titels (6x tijdrit, 4x wegrit) wennen ondertussen wel "voor een stukje". "Vooral omdat er internationaal ook al zoveel grote overwinningen zijn én ook met die wereldtitel."

Kopecky oogde nog heel fris na een koers van 123 km. "Ik moet dan ook nog 60 km naar huis rijden", verklapte ze. "Dat was op voorhand afgesproken."

Waarom die extra kilometers. "Ik ben na RideLondon wat ziek geweest en een beetje geblesseerd. Mijn Women's Tour was wel goed, maar ik moest nadien wat gas terugnemen."

"Ik stond hier fris aan de start, maar de komende week wordt nog wel pittig. Ik rijd nog een kilometer of 60 naar Assenede (haar woonplaats, red)."

Analist Jan Bakelants was onder de indruk: "Maar dat zijn de makkelijkste kilometers", wuifde Kopecky die inspanning weg na haar overwinningsboost.

Ze traint bij met het oog op de Spelen: "Ik probeer in een zo goed mogelijke vorm aan de Ronde van Italië te beginnen. Zodat ik daar min of meer fris kan uitkomen."

De Giro is van 7 tot 14 juli, 26 juli beginnen de Spelen. "De laatste 2 weken voor de Spelen willen we die laatste procentjes nog proberen te winnen door goed te rusten."

Dé doelen voor haar in Parijs zijn de wegrit en het omnium op de piste. "Al is het ook fijn om de tijdrit met ambitie te kunnen aanvatten, maar of dat een 2e, 3e of 10e plaats wordt, daar zal niemand van wakker liggen. Ik ben er wel mee bezig en zal qua details misschien kunnen meespelen, maar 32 km is wel een heel lange tijdrit."

Gerelateerd: