"Dit is ridicuul!": voetbalicoon Marco van Basten kan niet geloven dat goal Romelu Lukaku afgekeurd werd

 zo 23 juni 2024 02:50

Zijn doelpuntenaantal had al op drie kunnen staan dit EK. Tegen Slovakije zag Romelu Lukaku twee van zijn doelpunten afgekeurd worden en ook tegen Roemenië werd zijn feestje weer gefnuikt. Dit keer voor enkele centimeters buitenspel. Bij onze Nederlandse collega's van de NOS stak analist Marco van Basten zijn ongeloof niet weg: "Dit is ridicuul", foeterde het voetbalicoon.

Romelu Lukaku en de nieuwste VAR-technologie: het is op dit EK geen vrolijk huwelijk.

 

Tegen Roemenië zag de recordschutter voor de derde keer een doelpunt afgekeurd na tussenkomst van de videoref. Dit keer stond Lukaku met een sneetje knieschijf en een grote teen buitenspel.

 

Met de semi-automatische buitenspeltechnologie zijn beoordelingen onverbiddelijk geworden. En dat stoot het Nederlandse voetbalicoon Marco van Basten tegen de borst.

 

"Een halve millimeter, een teen, stond hij buitenspel', begon hij zijn betoog als analist bij de NOS. "Normaal moet een voetbal helemaal over de lijn zijn voor een doelpunt. Je zou als aanvaller dus ook geheel achter de verdediger moeten zijn om buitenspel te staan. Dat zou vrij logisch zijn."

Dit is een heel verdedigende manier van een regel maken.

Marco van Basten

"Nu moet de bal volledig over de lijn zijn, maar de speler moet niet volledig achter de verdediger komen. Op het eerste beste moment dat hij gelijk staat met de verdediger, staat hij buitenspel. Dat is natuurlijk ridicuul."

 

"Dit is een heel verdedigende manier van een regel maken", ging de Nederlander verder. "Dat wordt al 20 à 30 jaar gezegd. De FIFA en UEFA, ik weet niet wat ze allemaal in hun oren hebben, maar ze luisteren niet. Ze begrijpen, doen en willen het niet. Ik ben niet de enige, er zijn honderden mensen die dit constant hebben gezegd."

 

Na de groepsmatch tegen Slovakije uitte ook BBC-presentator Gary Lineker al zijn ongenoegen over de afgekeurde goal van Lukaku na handspel van Openda.

Gerelateerd: