EK was laatste grote kampioenschap van tienkamper Thomas Van der Plaetsen: "Ben kutsysteem met ranking beu"

 wo 12 juni 2024 06:43
Thomas Van der Plaetsen
Thomas Van der Plaetsen

Het EK atletiek in Rome is het laatste grote kampioenschap geworden voor Thomas Van der Plaetsen. Behoudens een mirakel zal de Europese kampioen van 2016 er deze zomer niet bij zijn op de Olympische Spelen in Parijs en na dit seizoen hangt hij zijn spikes aan de haak. Na de tienkamp in Rome nam Van der Plaetsen het olympische kwalificatiesysteem op de korrel.

In de Italiaanse hoofdstad moest Thomas Van der Plaetsen gisteren vrede nemen met de 11e plaats. De 33-jarige meerkamper totaliseerde 8.084 punten en was na afloop van de tienkamp streng voor zichzelf.

 

"Ik kan nog altijd mee en met meer wedstrijdritme heb ik zeker nog 8.400 punten in mij, maar ik heb het hier zelf verkloot", analyseerde Van der Plaetsen zijn wedstrijd.

 

Vooral in het hoogspringen en het polsstokspringen bleef Van der Plaetsen onder zijn gebruikelijke niveau. "Ik geraakte niet eens over hoogtes die ik op training elke dag overschrijd. Daar laat ik makkelijk 300 punten liggen. Dat is heel erg pijnlijk."

 

"Mijn werpnummers waren sterk, maar ik heb het helemaal zelf laten liggen. Dat ik op het einde nog veel punten raapte in het speerwerpen, zorgt er alleen maar voor dat ik nog meer met een dubbel gevoel achterblijf."

Vroeger kon je duidelijkheid verkrijgen door de limiet te scoren, maar nu zit iedereen te krasselen om rankingpunten te verzamelen.

Thomas Van der Plaetsen

Zijn 11e plaats op het EK zal behoudens mirakels niet volstaan om zich alsnog te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs. Vroeger volstond het om een limiet te behalen, maar tegenwoordig geldt de wereldranking als maatstaf. Dat nieuwe systeem kan bij Van der Plaetsen op weinig bijval rekenen.

 

"Dat kutsysteem met die ranking ben ik gewoon beu", klinkt het onomwonden. "Vroeger kon je duidelijkheid verkrijgen door de limiet te scoren, maar nu zit iedereen te krasselen om rankingpunten te verzamelen, waardoor je al vermoeid naar de grote kampioenschappen trekt. Dit is veruit de minst leuke periode van mijn carrière."

 

Voor Van der Plaetsen is het EK dan ook zijn laatste grote kampioenschap geworden, op Parijs rekent hij niet meer. "Ik ga geen laatste poging meer wagen. Mijn lichaam heeft meer dan 2 weken nodig om hiervan te recupereren."

 

"Misschien doe ik na de Spelen nog ergens een wedstrijd mee, maar dit is hoe dan ook mijn laatste jaar. Het is jammer dat het zonder extra Olympische Spelen zal zijn. Ik ga mij niet meer kunnen plaatsen", besloot de Europese kampioen van 2016.

Gerelateerd: