Ga naar de inhoud

"Hij zal flirten met medailles in Parijs": Mag Alexander Doom van het allerhoogste dromen op de Spelen?

 di 11 juni 2024 07:00
" "
Alexander Doom verraste vriend en vijand met zijn goud op de 400m in een wereldtoptijd van 44"15.

Waar liggen de limieten van Alexander Doom? Na twee wereldtitels indoor (400m en 4x400m) kroonde de 27-jarige Belgische atleet zich gisteren ook tot Europees kampioen op de 400 meter. "Met de tijd die hij in de finale gelopen heeft, behoort hij tot de absolute wereldtop", stelt atletiekjournalist Maarten Vangramberen.

Van het ene succes naar het andere. Alexander Doom heeft zich in de laatste maanden ontpopt tot een van de strafste atleten in ons land én ver daarbuiten.

 

Zo getuige ook zijn kersverse Europese titel. "Al lag die wel in de lijn van de verwachtingen", oppert Vangramberen. Het toont hoezeer Doom al naam en faam gemaakt heeft voor zichzelf.

 

"Hij was de topfavoriet. Niemand van al die finalisten had al sneller gelopen dan hij. Maar er zijn natuurlijk altijd topfavorieten die sneuvelen als het echt moet, als alle schijnwerpers op hen gericht zijn."

"En wat een verhaal toch, hé. Minder dan een jaar geleden dacht hij aan stoppen. Uiteindelijk koos hij er toch voor om verder te doen. Duidelijk een goeie keuze: intussen is hij in maart wereldkampioen indoor geworden en nu ook Europees kampioen."

(lees voort onder artikel)

Gerelateerd:

In een mum van tijd loopt Doom een indrukwekkend palmares bijeen. "Om maar eens te plaatsen hoe historisch dit is: nog maar 6 Belgische mannen konden ooit goud pakken op een EK", weet Vangramberen.


"Met de tijd die hij in de finale gelopen heeft – een echte toptijd, dat Belgisch record van 44"15, had hij op de vorige Spelen brons gehaald."


"Het gaat natuurlijk almaar sneller, ook in de atletiek. Dus in Parijs zullen de tijden nog straffer zijn, maar wie zegt dat Doom niet zelf ook nog sneller kan?"

Met de tijd die hij in de finale gelopen heeft, had hij op de vorige Spelen brons gehaald.

Maarten Vangramberen

Vangramberen vindt dan ook dat Doom zijn doelen moet bijstellen. "Hij heeft altijd gezegd: "Ik ga voor een medaille in Parijs, maar in de estafetteploegen." Met de mixed relay of de Tornados, dus."

 

"Daar moet hij nu toch stilaan van afstappen, want met de tijd die hij vandaag gelopen heeft, is hij absolute wereldtop. Zo gaat hij in Parijs ook zelf flirten met een olympische medaille, dat is zeker."

Charlie Dobson (GBr), Alexander Doom en Liemarvin Bonevacia.
Gerelateerd: